Adományok a magyar nyelvért

2016-03-22 10:30:00 V.J.

hírkép

A Magyar Nyelvőr Alapítvány a székelyudvarhelyi iskoláknak és a könyvtárnak adományozott több száz magyar nyelvű ismeretterjesztő és szórakoztató szépirodalmi könyvet.



Keszi István, az Alapítvány képviseletében az átadóünnepségen elmondta:  A Magyar Nyelvőr Alapítvány nem csak a magas presztízsű Magyar Nyelvőr Díjakat osztja ki évről évre azoknak, akik a legtöbbet tették a magyar nyelv kutatásáért, ápolásáért, terjesztéséért a határainkon innen és túl, hanem folyamatosan törekszik arra, hogy a határon túli magyarság magyar nyelvű oktatásán dolgozó pedagógusok, intézmények munkáját segítse, elismerje.

Az anyagi segítség is rendkívül fontos, de az erkölcsi különösen, ez megerősít minket mindennapjainkban - mondta Bálint Mihály, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum igazgatója.
Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója elmondta: a nagy múltú intézmény tanulmányi versenyeken sikeres diákjait jutalmazzák majd a könyvekkel, és szerencsére ők sokan vannak.
Szőcs Endre intézményigazgató megköszönte az adományt, majd kiemelte: a könyvtárnak és a hozzá kapcsolódó közösségépítő intézményeknek nagy szerepük van a nyelvi kultúra ápolásában.


Tuzson Bence magyarországi kommunikációs államtitkár videóüzenetében hangsúlyozta: a magyar nyelv nemzetösszetartó ereje különösen erős, és ápolásában, megőrzésében rendkívül nagy a szerepük a könyveknek.
Lukács László, a Székelyföldi Régió Egyesület elnöke kiemelte: a Magyar Nyelvőr Alapítvány tevékenysége hozzájárulhat az erdélyi magyarság szülőföldön maradásához.