Milliós büntetést kaphat a renitens légiutas

2016-08-18 12:22:00 seifert.p

hírkép

Eddig csak párszáz jüan volt a büntetés, ha valaki összeverekedett a légi utaskísérőkkel vagy nem volt hajlandó kikapcsolni okostelefonját a gépen. Ezentúl viszont 50 ezer jüan, több mint 2 millió forint, lesz a maximális büntetés. Arról nem is beszélve, hogy szigorúan veszik a feketelistát. Aki egyszer felkerül, az nagyon nehezen repülhet ezután Kínában.



Két utas összeverekedett a légi utaskísérőkkel egy Hajnan szigeti légi járaton. Négy utaskísérő is megsebesült. Végül a rendőrök fékezték meg a magukról megfeledkezett utasokat, akik második osztályra szóló jeggyel akartak az első osztályon utazni! A kínai utasok jelentős része nem hajlandó kikapcsolni okostelefonját vagy tabletjét a gépen noha erre felszólítják őket. Azt gondolják: ha benyomják a Flight üzemmód gombját, akkor nem zavarják a pilóta számítógépét. Arra is hivatkoznak: sok külföldi légitársaság engedi az okostelefon használatát a levegőben. Kínában ez viszont tilos és így is marad.

A törvény viszont változik: jóval szigorúbb lesz. Az ok? Az elmúlt öt évben több mint 10%-al nőtt a légiforgalom a Mennyei Birodalomban. Tavaly már 436 millióan repültek Kína felett, közülük 42 millióan külföldre. A neveletlen kínai utasok számtalan problémát okoztak külföldön is. Innen jött az ötlet Pekingben: a nevelést otthon kell megkezdeni! Ezért lesz a jövőben 50 ezer jüan vagyis 7500 dollár a maximális büntetés, ha valaki nem tartja be a szabályokat a levegőben. Ez már csinos összeg, melynek komoly elriasztó hatása lehet hiszen Kínában a legtöbb ember egész évben nem keres ennyit