Amire az ember lelkének szüksége van

2016-10-16 20:16:00 AgostonEniko

hírkép

Nagyszabású Gálakoncertet tartottak a Virtuózok fiatal zenészei a Papp László Budapest Sportarénában október 15-én. A koncert során láthatóvá vált a zene különböző művészeti elemek segítségével, de másfajta meglepetést is tartogatott az esemény. Kifejezésre került az egymás iránti tisztelet és megbecsülés is. Számos díjat adtak át.



A klasszikus zene népszerűsítése örök és megingathatatlan célkitűzés a Virtuózok koncertjein. A zene mindenkié, ezért a Kis Virtuózok Alapítvány ezer kisiskolást és otthonban élő gyermeket ajándékozott meg koncertjeggyel. Molnár Levente is csatlakozott a misszióhoz, és az Artstart4u Egyesület nevében ötszáz erdélyi vendéget hívott meg a koncertre, akik hagyományos, virágmintás öltözetükkel különleges ünnepélyességet hoztak magukkal a közönségbe.

A Gálakoncert nem csupán a klasszikus zene közvetítéséről szólt, hanem a tiszteletről is. Mindannyiunk lelkének szüksége van a művészetre, a zene nyújtotta harmóniára, de szem előtt kell tartanunk, hogy a művészek sok erőfeszítést tesznek azért, hogy átadhassák nekünk ezt. A Kis Virtuózok Alapítvány létrehozta az Év legjobb zenetanára elismerést, amit három kiemelkedő pedagógusnak adtak át a Gálakoncert keretei között. Megbecsülés illeti Megyimóreczné Schmidt Ildikót, Natalia Gorbunovát és Lakatos Györgyöt, akiknek tanítványai bekerültek a Virtuózok legjobbjai közé.

Jakab Roland Attila Pablo de Sarasate Cigánydalok című darabját adta elő, aminek a segítségével megtöltötte az egész Sportarénát Fehér Sándor hegedűművész emlékével, aki a Costa Concordián hősként vesztette el életét 2012-ben. A fiatal zenésznek, Jakab Rolandnak átadták a Fehér Sándor emlékdíjat és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség különdíját.

A Huawei három hazai Virtuóznak és velük együtt három kísérőnek egy kínai körutazást ajánlott fel, hogy megismerhessék az ország kultúráját és szépségeit. A díjat átadta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója és Karish Cui, a Huawei Technologies Hungary műszaki igazgatója. Peller Mariann a Virtuózok ötletgazdája és producere vette át a támogatást.

A zene teljesen betöltötte a hatalmas Arénát, és ott lebegett a levegőben. A koncert nem csak a fülünk számára nyújtott élményt, hiszen az este során láthatóvá vált a muzsika. A fiatal zenésztehetségek játékát artisták és a Magyar Táncművészeti Főiskola táncosai tették kézzel foghatóvá. Patkós Mariann hárfajátéka mellett keringőző párok mutatták meg Csajkovszkij Virágkeringőjét. Egy gyűrűn lógó artista fejezte ki Kökény Tamás szívhez szóló nagybőgőjátéka mellett Schindler listájának fájdalmát. Vittorio Monti Csárdása hangulatához pedig egy egész néptánccsoport járult hozzá.

Az operaénekes Molnár Levente a szívén viseli a Virtuózok énekeseinek a sorsát. A koncert operablokkjában együtt szerepelt Mészáros Leventével, Sárközi Xéniával és Nagy Zsófiával, akik látványos ruhákban, színészi tehetséggel jelenítették meg a színpadon Figaro házasságának egyik részletét.

Az első évad tapasztaltabb művészei segítették a második évad zenészeit az első nagyszabású közös koncertjükön. Boros Misi a fiatal zongorista Nagy Krisztinával adott elő egy négykezest. Demeniv Mihály harmonikaművész együtt zenélt az apró, hegedülő Veér Lilivel.

Minden zenész hozzáadott az estéhez önmagából egy olyan darabkát a játékán keresztül, hogy azzal felemelő érzésekkel töltötte meg a Gálakoncert nézőterét.

A Virtuóz zenészek közül a műsorban fellépett:  Kökény Tamás, Váradi Gyula, Holozsai Eszter, Jakab Roland Attila, Gyöngyösi Ivett, Tóth Máté, Jónás Dániel, Abouzahra Mariam, Abouzahra Amira, Kelemen Gáspár, Kiss Benedek Máté, Veér Lili, Demeniv Mihály, Patkós Mariann, Patkós Maja, Váradi László, Boros Misi, Nagy Krisztina, Nagy Zsófia, Sárközi Xénia, Mészáros Levente, Boateng Kármen Stephany, Szüts Apor, Wendler Enikő, Bácsy-Schwartz Zoltán, Székely Anna Lilla, Oláh Ernő, Bánkövi Bence Balázs, Mohai Viola, Molnár Levente, Kele Brigitta, Németi Menyhért Gergely.

A MÁV Szimfonikusok Dobszay Meskó Ilona  vezényletével kísérték az ifjú zenésztehetségeket.

A Virtuózok zenészeinek garantáltan nem ez az utolsó monumentális koncertélményük, hiszen a Neckermann és az Armel támogatásával a második évad díjazottjai külföldi koncertlehetőséget kaptak Berlinbe, New Yorkba és Londonba. De a hazai színpadokon is fellépnek varázslatos játékukkal. November 15-én Boros Misi ad önálló koncertet a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével a Művészetek Palotájában. 2016. december 30-án és 2017. január 1-jén újévi koncerttel jelentkezik a Virtuózok a Zeneakadémián.

Ágoston Enikő