Ilyen volt a vidék legmenőbb szilvesztere

2017-01-02 07:01:00 k.r.r.

hírkép

A sárvári Spirit hotel forgataga most is lenyűgöző volt. Főleg hazai, osztrák, német és orosz vendégek érkeztek.



 

- Kár, hogy kevesebb az orosz bombanő- jegyezte meg keserűen a merülőmedencénél egy derék középkorú magyar vállalkozó, de ötvenes haverja rögtön rátromfolt: - ha nincs sok orosz, legalább senki nem trollkodja szét a szaunapartyt.

 

Az biztos, előfordult régebben, hogy néhány kedves vendég átértelmezte a szaunaszeánsz fogalmát, és játékosan megszórta jéggel az úri közönséget. De ne általánosítsunk, ráadásul ez már a múlt; a régi szép időkből csak István bácsi hiányzott. Az öreg szaunamester valóságos legenda, aki száztíz fokban is odaszúr valami izgalmas poént a magyar asszonykáknak. A legjobb szőlős kenőcsét csak Hello, Kitty krémnek hívja, melyet a lányok bizony a csocsoszánra is kenhetnek, de arcra semmiképp.

 

A szaunaszeánsz azért fontos, mert ezzel illik melegíteni, sőt, forrósítani az esti eseményekre. Aztán a szobában lehet készülődni, és az eredmény ismert jogászunk szerint megmutatta: tényleg nincsenek csúnya asszonyok, csak szegények. A pazar sminkek, elegáns kosztümök, csillogó ékszerek kavalkádja ez. Az urak viselete pedig jelzi: turistahad ide vagy oda, azért felöltözik rendesen mindenki a kis szilveszteri táncikához.

 

Előtte azonban következik a vezérigazgatói köszöntő négy nyelven, majd Zséda bukdácsol fel a színpadra, kis segítséggel, s remek koncertet ad. A Fekete rúzs ezúttal is ütős, mindenkinek tetszik, a gazdag német nyugdíjasok is vadul bólogatnak.

 

Ezután több helyszínre oszlik a nép. A bálteremben mulatókat Pély Barna zenekara szórakoztatja, mások a Savaria táncegyüttest figyelik, tizenegyedikek lettek a világbajnokságon, ezt Buza Sanyi kétszer is elmondja, bár nem tudom, hányan indultak, de tényleg ügyesek. A program pergő, jól szervezett. (Igaz, az asztalok kiosztásánál volt egy kis várakozás, de megérte, mert idén végre mindenki jó társaságot kapott.)

 

Aztán éjfél körül az Ősforrásnak nevezett, lobbi előtti részen találkozik a többség Vastagh Tamás koncertje miatt, majd egy gyors leánykérés után már 2017 van.

 

Utána két helyszínen is lehet ropni, van zenekar és nosztalgiaparty, de a kínálat lényegben ugyanaz. Ami természetes, hisz a magyar Kisgrófora, Isztambulra meg Afrikára tud csak igazán mulatni, amíg pihen az Á8-as.

 

De a lényeg csak most következik, a menüsor. Ezt beraktam a képek közé, tessék nézegetni, én is azt tettem, s tudjuk jól, a zsíros kenyeret is le lehet írni úgy, hogy frissen őrölt bangután lisztből készített, helyben sütött pékárú mangalica javával megkenve, de itt azért tényleg remek a lista.

 

A Spiritet még Niklai Ákossal betettük az első helyre a wellnesshotelek közé a Top 50 magyar hotelben, azóta még jobb lett. Az Onyx étterem remek, olyan muflonsültet produkáltak, hogy azt csak a szilveszteri őzgerinc múlta felül.

 

De nézzük a kedvenceket: marinált lazac narancsos zöldborsban forgatva, aszalt gyümölcsös libamáj pástétom, őzpástétom felhőfülgombával, chilis-almás libamáj, malac sörben sütve, ananászos-póréhagymás garnélarák, borjúgerinc kecskesajttal, hozzá gesztenyés kelbimbó.

 

A desszertekről pedig meséljen a kép. Összességében a Spirit konyhája pazar, az egész hotel rengeteget fejlődött, a szilveszteri mulatságot semmi sem zavarja meg, hisz a számlát is csak másnap kell kifizetni. Persze olyankor majd, ha valaki nem ajándékba kapta a bulit, szeretné azt hinni, hogy az nem a végösszeg, hanem csak egy telefonszám. De New Yorkban a Times Square-nél tízszer ennyit kell fizetni, hogy odalapulhass a bár üvegablakához, s ne a hidegben fagyoskodva nézzed, amint Mariah Carey belesül a számába. Pedig ott élményfürdő sincs, ahol másnap összerakhatja habtestét a kedves vendég.