Egri a legjobb fiatal magyar borász

2011-01-13 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

59 borász közül választották meg az év fiatal borászát. A másodjára kiírt versenyen az egri Demeter Csaba győzött. Az interneten lehetett szavazni.



Nagyon meglepődtem és meghatódtam az elismerésen, amely nemcsak a mi sikerünk, hanem a borok, kollégáim és a borvidék sikere egyaránt. Számos külföldi megmérettetésen érünk el sikereket, a hazai elismerés viszont mostanáig váratott magára, pedig ez különösen fontos egy magyar borász számára, így nekem is - nyilatkozta a díjátadón Demeter Csaba.

A 37 éves egri borász részt vett a 2010-es borok olimpiáján. A bordeuax-i Challenge International du Vin versenyen a pincészet Hanga 2009 borát aranyéremmel, további négy borát pedig ezüst- és bronzérmekkel jutalmazták.

A Demeter Pincészet Eger egyik legpatinásabb pincesorán, a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron helyezkedik el. Különlegessége a hazánkban csak erre a tájra és részben még Tokaj városában megtalálható tufakőbe vájt pincerendszer, mely az 1920-as években alakult ki, és a mai napig őrzi egykori hangulatát.



Demeter Pincészet pincerendszere 300 méter hosszú.