Műtét közben tanítanak a magyarok Malawiban

2017-05-16 18:39:00 Kail

hírkép

A hétvégén érkeztek Afrikába, hétfőn betegeket vizsgáltak, kedden meg már műtöttek is az AHU 15. orvosmissziójának tagjai Malawiban.



Először a Jacaranda iskolában vizsgáltak meg több mint 20 gyereket, aztán átmentek a Queens kórházba Blantyre-ben, hol a körülményekkel ismerkedjenek és megnézték a fej- és nyaksebészeti, orr-fül-gége műtétre váró pácienseket.

A magyar misszió öt tagja kollégái tavaly ősszel megkezdett munkáját folytatja két hétig. Erre iszonyúan nagy a szükség: az egész országban mindössze egyetlen ilyen szakorvos van.

Dr. Mihe Akoa Dr. Piski Zalánnal közösen távolított el ma egy hatalmas polipot: a magyar orvos közben folyamatosan tanította malawi kollégáját az endoszkópos melléküreg-sebészet fortélyaira. Akoa doktor rövidesen továbbképzésre jön Pécsre: fél évet tölt majd az ottani egyetemen a Magyar Afrika Társaság (AHU) támogatásával.

A másik műtőben közben Dr. Szanyi István, Dr. Polony Gábor, Dr. Forgács Gábor és Dr. Tóth Krisztina aneszteziológus dolgoztak, ők 3 órás műtéttel egy ugyancsak méretes strumát távolítottak el.

A munka után futással lazítanak gyönyörű kulisszák között a magyar orvosok, akik a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) malawi házában kaptak szállást.