Valósággá válik a Trónok harca

2017-08-07 12:47:00 AgostonEniko

hírkép

Akinek nem elég a kanapéról nézve élvezni a Trónok harca című filmsorozat nyújtotta szórakozást, saját kalandot, epizódot írhat magának Dubrovnikban, ahogy a sorozatban nevezik, Királyvárban.



A városba érkezők közül még a sorozatot nem ismerő utazóknak is azonnal feltűnik, hogy Dubrovniknak van valami köze a Trónok harcához. A hatalmas óváros szinte minden utcájában találkozni a sorozathoz kapcsolódó rajongói boltokkal, ahol táskáktól kezdve a ruhákon át egészen a figurákig, szobrokig minden elérhető, amire a sorozat imádója vágyik.


Ezek a boltok még a legkeskenyebb sikátorokban is előbukkannak a fekete alapon nagy fehér betűkkel kiírt Game of Thrones felirattal, emellett szinte mindegyik turistaboltnak a felét átalakították a rajongói termékeknek. Az egyik boltban még a hatalmas trónt is megtalálhatjuk, és lehetőség nyílik elfoglalni, fényképet készíteni, ha vásárolunk valamit.

Az óváros utcáin haladva azonnal feltűnnek a nem hétköznapi városnézésre induló turistacsoportok. A sorozat rajongóit végigvezetik Dubrovnik főbb helyszínein, ahol a forgatások zajlottak. Vaskos füzetekkel a hónuk alatt irányítják az általában másfél vagy három órás sétákon a családias méretű csoportokat. A filmből kifotózott jelenetekkel hasonlítják össze a valóságot és a filmben bemutatottakat.



Ezután a rajongók is megpróbálnak beállni a filmfelvétel helyszíneire, utánozva a történet szereplőit. A világ minden részéről özönlenek az igazán nagy rajongók. A közös program lehetőséget nyújt az eszmecserére is, a közös érdeklődés pedig kiváltja a jó hangulatot.

Érdemes jegyet váltani az óvárost körülvevő várfalra és a hozzá tartozó erődre, amely szintén forgatási helyszín volt. Szép kilátás tárul az utcákra és a várost körülvevő tengerpartra. Ha a középkori velencei tartományhoz tartozó város hangulata nem hitette el a látogatóval, hogy Királyvárban sétálgat, akkor a kikötőben megjelenő Karaka hajó megteszi a hatást. Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen hajó siklik be a kikötőbe, amely hasonló a sorozat hajóihoz. Lehetőség nyílik a tengerről is megnézni a várost, az óvárosi kikötőbe érve pedig egy uralkodó karddal és koronával beöltözve köszönti az utasokat.




Ágoston Enikő