OTP Bank a gazdálkodókért

2017-09-10 08:38:00 Kail

hírkép

Nemzetgazdasági szinten is jelentős az az exportpotenciál, amelyet a hazai kis, közepes és nagy agrárvállalkozások hordoznak magukban, és amelynek elsődleges célpiacai a környező országok lehetnek. A sikeres külkereskedelemhez azonban az agrárvállalkozásoknak három fő kihívásnak kell megfelelniük: a célpiacok beható ismerete, kiterjedt kapcsolatrendszer, valamint stabil pénzügyi háttér a szükséges fejlesztésekhez. Ezeket az igényeket látva az OTP Bank OTP Agrár – Határ Menti Üzleti Fórum címmel új rendezvénysorozatot indított hazai és külföldi agrárvállalkozások számára.



Az OTP Agrár szakértői szerint főként a környező országok piacaira való termelés jelenthet előrelépést a hazai kis-, közepes és nagyvállalatok számára. Ugyanakkor a sikeres agrár-külkereskedelemhez azonban a vállalkozásoknak három fő kihívásnak is meg kell felelniük.

Egyfelől pontosan kell ismerniük azoknak a célpiacoknak a sajátosságait, ahol eladnák termékeiket. Fel kell mérniük, milyen termékekre, milyen mennyiségben és milyen speciális igények mellett van kereslet, de tisztában kell lenniük az adott piacszabályozási sajátosságaival is.

Másfelől kiterjedt kapcsolatrendszerre is szükség van a szállítási, forgalmazási és egyéb folyamatok hatékony megszervezéséhez.

Harmadrészt pedig elengedhetetlen az a stabil pénzügyi háttér, amelynek köszönhetően a vállalkozások akár hosszabb távon is biztos alapokon termelhetnek, fejleszthetnek és lehetnek jelen a kiszemelt piacokon.

Ezen a három területen hivatott támogatni a hazai agrárvállalkozókat az OTP Agrárágazati Igazgatóság által elindított szakmai rendezvénysorozat. A szeptember 5-én, a szegedi Art Hotelben megrendezett Első OTP Agrár – Határ Menti Üzleti Fórum a vállalkozásvezetők kapcsolatrendszerének szélesítését, valamint a praktikus, üzleti tapasztalatok megismerését szolgálta. Az esemény agrárvállalkozó előadói, – így a horvátországi Mihalj Agricultural Company képviseletében Krunoslav Kovačić is – a határon átnyúló üzleti kapcsolatok és lehetőségek fontosságát emelték ki. A Mihalj Group vezetője hozzátette: „Horvátország szlavóniai régiójában szántóföldtől az asztalig ellenőrzött egészséges élelmiszerekkel látjuk el a fogyasztóinkat. Agrárvertikumként szántóföldi gazdálkodással, állattenyésztéssel, tej és hústermékek előállításával, a legmodernebb technológiák felhasználásával a partnerektől, versenytársaktól is tanulva fejlődünk piaci körülmények között.”

„Tapasztalatunk azt mutatja, hogy érdemes régiós terjeszkedésben gondolkodni kihasználva a földrajzi adottságokból fakadó sokszínű és egymást kiegészítő termelési lehetőségeket. Versenyelőnyt jelent helyi ismeretekkel rendelkező partnerekkel együttműködni, továbbá kiemelt szerepe van a nyitottságnak és folyamatos tanulásnak” – hívta fel a figyelmet előadásában Szemerey Gergely, a MAVA Befektetési Kft. vezetője. A román és ukrán célpiacot illetően kifejtette: „Románia a külföldi befektetők előtt nyitott és gyorsan fejlődő ország, ahol a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelésében komoly potenciál rejlik, Ukrajnában pedig a régió befektetői számára a kihívások ellenére nagy lehetőségek rejlenek. Elvileg nagy mennyiségben és hatékonyan képesek alapanyagot biztosítani, ami a fejletlen infrastruktúra és a bürokrácia miatt akadozik.”

„Az agrárvállalkozások igényeit látva az OTP Bank nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél komplexebb megoldásokkal támogassa a hazai és határon túli gazdálkodókat a külpiacokon való sikeres megjelenésben. A rendezvény sorozat mellett az OTP Bank Agrárágazati Igazgatósága ennek érdekében már 2012 óta folyamatosan fejleszti cross-border tevékenységét, amely nem csak komplex termék- és szolgáltatás-portfóliónkat, hanem a határon túli leánybankokkal való együttműködési és információáramlási rendszereinket is magába foglalja” – mondta Benedek Fülöp, az OTP Bank Agrárigazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A bankcsoport a célpiacok megismerésében, a kapcsolatépítésében, valamint a szükséges pénzügyi háttér megteremtésében is egyedi, komplex és könnyen elérhető szolgáltatáscsomagot biztosít az agrárvállalkozásoknak. Ennek alapját az OTP Csoport nemzetközi szinten összesen kilenc bank fiókjait magába foglaló hálózat adja, amelyen keresztül az ügyfelek Magyarország közvetlen szomszédságában Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában is igénybe vehetik pénzügyi és tanácsadói szolgáltatásainkat.

„A cross-border tevékenység keretében a bank jogi, helyismereti és pénzügyi tanácsadást, illetve teljes körű pénzügyi infrastruktúrát kínál ügyfelei számára. Mindezek az információk egy helyen, az otpagro.com oldalon is elérhetőek. Az utóbbi évek sikeres munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint ügyfélkörünk dinamikus bővülése: immár több mint 70 000 agrárvállalkozó, illetve vállalkozás intézi ügyeit az OTP Csoport kilenc bankjában” – mondta Benedek Fülöp.