Havasi lejtők Erdélyben

2011-02-10 15:02:00 V.J.

hírkép

Ha magas hegyek között, igazi havasi környezetben is szeretnénk élvezni a magyaros vendégszeretet - és nyelvtudásunk is hézagos, - akkor nincs jobb választás, mint Székelyföld. Bár kicsit messzebbre kell utazni, de különleges élményért és az egyre jobb sípályákért igazán megéri elautózni idáig.



Igaz, a síinfrastruktúra nem mindenütt éri el az Ausztriában megszokottat… Viszont a hagyományos székely vendégszeretet itt is sok mindenért kárpótol!

Hargitafürdő, Székelyföld legnagyobb síközpontja Csíkszeredától 22, Székelyudvarhelytől 46 km-re, a tengerszint felett 1300-1400 m magasságban terül el. Az átlagosan 60-cm-es, síelésre alkalmas hó itt általában 4-5 hónapon át megmarad. A vidék híres a nagy hidegekről mértek már errefelé minusz 36 C fokot is. 
 A Madarasi Hargita, Székelyudvarhelytől 36 km-re lévő, télen hólánccal megközelíthető üdülő-és sportközpont különböző nehézségű sípályái - összességében 4,5 km-es a terep - december közepétől április közepéig hóbiztosak. Homoródfürdő a síelés mellett számos téli élvezetet kínál a hegyi utakon való sétáktól kezdve a téli lovagláson át a lovas szánkázásig. Felejthetetlen élmény például a csengettyűs, lovas szánozás az égbe nyúló havas fenyők között.

A hagyományosan Románia síközpontjának tartott Poiana ma már, mind megfelelő színvonalú pályaszállás,  mind pedig luxusigényeket is kielégítő szállodák sora várja helyi ízekkel, wellness- és gyógyszolgáltatásokkal – nemcsak a 4-5 havas hónapban -  a vendégeket.

Brassótól 15 km-nyire dél-nyugatra - vasúttól busszal vagy autóval is jól megközelíthetően - a Keresztény (románul Postavarul, németül Schuller) Havasokban, 1030 m tengerszint feletti magasságon található ez a 12, különböző nehézségű pályával rendelkező, 15 km-es síterep. Négy nehéz, két közepes és három könnyű pályája kezdőknek és haladóknak egyaránt. A síközpont két kabinja tömegeket képes rövid idő alatt az 1997m magas csúcsra szállítani, ezen kívül egy gondola és hét felvonó szolgálja a síelők kényelmét.