11 pénztár maradt talpon

2011-02-12 22:02:00 szorenyi.p

hírkép

A magánnyugdíjpénztári piac hatalmas változáson esik át a következő hónapokban. A 18 pénztárból 7 nem tudta a visszalépés lezajlása után elérni a működéshez elengedhetetlen 2000-es taglétszámot. A maradó 11 pénztár sorsa sem életbiztosítás, hiszen közülük 6 mindössze 2-3000 fővel működhet tovább.



Öt pénztárnak maradt több mint 10 ezer tagja, ezek szinte biztosan tovább működnek majd. A legtöbben a 30-40 éves korosztályból nyilatkoztak úgy, hogy megtartják a magánnyugdíj-pénztári tagságukat, és ezzel lemondanak az állami nyugdíjról.

Az emberek 97 százaléka azonban visszalépett az állami rendszerbe. Nekik február végéig kell adatokat egyeztetniük a korábbi pénztárukkal, és el kell dönteniük azt is, hogy mit szeretnének kezdeni a reálhozammal. Három lehetőségük van: felvehetik készpénzben, átutaltathatják egy önkéntes magánnyugdíj-pénztárba vagy az államkasszába.

Az OPT magánnyugdíjpénztára is a maradók között van. A 2. legtöbb tagot tudhatja magának, igaz a korábbi 757 ezer fős létszám 18 ezer körülire olvadt. A pénzintézet vezetői még az adatok ismerete nélkül arról beszéltek, hogy mindenképpen megtartják a magánnyugdíjpénztárat. Annak ellenére, hogy egy új törvény szerint bevételeikből jóval kevesebb pénzt költhetnek a működésre.