Na, ki iszik a legkeményebben?

2017-12-05 10:48:00 Kail

hírkép

Jövedelmükhöz képest az egykori szocialista országok polgárai isznak a legtöbbet: a balti országok állnak az élen, utánuk Lengyelország következik. Magyarország az előkelő hetedik helyen áll az Európai Unió 28 tagállama között.



Az Eurostat most közzétett jelentése szerint 130 milliárd euró az alkoholra költött európai végösszeg - és ebbe nincs benne a szállodákban, éttermekben vagy épp repülőgépeken elfogyasztott ital. Ez picit több annál, mint amennyit gyógyszerre költenek az Európai Unió polgárai.

Természetesen a jelentés készítői gyorsan közlik, hogy a statisztika csak felületes képet ad a helyzetről. Az alkohol ugyanis nemzeti hatáskörbe tartozik. Ennek következtében az ital ára radikálisan különbözhet egyik országban a másikétól. A legdrágább az alkohol Írországban, Nagy-Britanniában és a skandináv államokban. A legolcsóbb Bulgáriában, Magyarországon és az egykori szocialista országokban. Mindez persze csak a legális szeszkereskedelemre vonatkozik. A szeszcsempészet azonban ősi foglalkozás szinte minden tagállamban. Az alkoholturizmus sem épp vadonatúj jelenség. A vodkaturiszt járatok már a szovjet időkben is szállították a berúgni vágyó skandináv polgárokat a Baltikumba. Abban tehát, hogy Észtország, Lettország és Litvánia triója vezeti az uniós alkoholfogyasztási listát, nincs semmi meglepő: nagyon sok külföldi polgár is itt rúg be, mert olcsóbb, mint otthon. Ráadásul a lista nem abszolút érték alapján készült, hanem a jövedelmekhez viszonyítva. Európa keleti felén olyan kicsik a jövedelmek, hogy abból sokat kell költeni, ha valaki jó minőségű italokból kíván berúgni.

Miért isznak annyit az emberek az Európai Unióban? Ezt a kérdést az Eurostat jelentése nem fejtegeti, hiszen ez nem is statisztikai probléma. Annyit azért a jelentés készítői szerényen megjegyeznek: az EU polgárai lényegesen többet költenek alkoholra, mint oktatásra.