Magyarok tanítottak Afrikában

2017-12-06 12:39:00 Kail

hírkép

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) finanszírozásában és irányítása mellett, nemzetközi oktatási program keretén belül tartottak agronómus mesterképzős diákoknak kilenchetes továbbképzést magyar professzorok és szakemberek Ugandában.



Az oktatási tematikát közösen dolgozta ki az ugandai Kyambogo és a magyar Szent István egyetem szakembergárdája, amelynek gyakorlati kivitelezésében tevékenyen részt vállalt a Magyar Afrika Társaság (AHU/MAT) és a Magyar Kereskedelmi és Kulturális központ (HTCC).

használata, az alapvető együttműködési hálózatok hiánya. Ezekre próbált gyakorlati megoldások bemutatásával válaszokat megfogalmazni és továbbadni a tanfolyam, amelyen 13 diák vett részt és vizsgázott le jelesre.A képzés lényege, hogy a helyi mezőgazdasági tapasztalattal már rendelkező szakembereket további módszerek alkalmazásával és begyakorlásával képessé tegyék a tudás átadására és a falusi kistermelők, farmerek felkészítésére. A vidéki Afrika legnagyobb problémái közé tartozik például a rendszertelenség, a nem megfelelő technológiák és alapanyagok.

„Meglepő volt látni az afrikai diákok kitartását, tudásvágyát és az életből megfogalmazott kérdéseik szakmaiságát. Rengeteget tanultunk egymástól” - mondta el Dr. Kozári József vezető előadó.

A program záróceremóniáját és a bizonyítványok kiosztását a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ kampalai rezidenciáján tartották. Ezen részt vett Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Király Péter osztályvezető (FM), Mészáros Zsolt kereskedelmi attasé (Magyar Nagykövetség Nairobi) és több prominens személy az ugandai kormányból és minisztériumokból.