Buenos Airesben jártunk

2017-12-17 09:26:00 Kail

hírkép

Csak óvatosan! - tanácsolták kinti barátaim, mikor mondtam hogy délután a főtértől, a Plaza de Mayótól lesétálok a város legszínesebb negyedébe a La Bocába. Nappal általában nincs gond, de amint lemegy a nap, főleg a San Thelmo negyed lerobbant, de szép házai közt nem ajánlatos egyedül mászkálni.

 



Kora délután, szép napsütésben a városrész igazán békés volt. Jöttek szembe a kutyasétáltatók, akik néha 10-15 házi-kedvencet mozgatnak meg gazdáik helyett és persze sok gyerek.

Az argentin fővárosban nagyon nagyok a távolságok, de szerencsére jól működő és olcsó a metró- és buszrendszer. Ráadásul talán ez az egyedüli dolog a dél-amerikai országban, ami nem drága. Először meg kell venni a feltöltőkártyát, de utána egy-egy út ára kevesebb mint 100 forintnak megfelelő peso.

A Palermo negyed parkjairól és múzeumairól híres és egyik részében hangulatos boltocskák, éttermek vannak. A legismertebb múzeumai az Evita  és a MALBA, a Latin Amerikai Művészetek Múzeuma. Eva Peron, a fiatalon elhunyt Evita sírja a Recoleta temetőben található. A sírkert sok száz különböző méretű és stílusú mauzóleumával Buenos Aires egyik fő látnivalója.

 

A Puerto Madero negyed a régi dokkraktárak helyén van. Ezeket átalakították, most éttermek és boltok vannak bennük. Körülöttük meg a város legmodernebb része és legmagasabb felhőkarcolói találhatók. A vízparti sétányon híres argentin sportolók, többek közt Gabriela Sabatini és Lionel Messi szobra látható.

A legfontosabb tér a Plaza Mayo, itt található a Casa Rosada (sajnos csak hétvégén lehet bent is megnézni), melynek erkélyéről többször szólt a tömeghez Eva Peron és ünnepelték itt Maradonát is.

A városközponttól fél órás vonatútra van Tigre, az egyik kedvelt kirándulóhely. Itt kis hajókon lehet körbejárni a folyókon és megcsodálni a különböző stílusú nyaralókat, csónakházakat.

Buenos Aires belvárosában kicsit Budapesten érzi magát az utazó - nem véletlenül forgatták nálunk 1996 ban az Evitát, Madonna főszereplésével.