Gyere Marrákesbe!

2017-12-30 17:05:00 Kail

hírkép

Kis szerencsével már 20-30.000 forintért megvehetjük a jegyünket Maráakesbe és 4 óra elteltével egy egészen más világba csöppenünk.



Marokkóba az idei évtől két fapados járattal is elutazhatunk, így valószínűleg a korábbinak többszöröse lesz az észak-afrikai országba utazó magyarok száma. Szerencsére az árak is barátságosak és ugyanez mondható el az emberekről is. Alkudni persze kell, az első ár, amit megadnak a bazárban, csak egy vicc, de alkudozással, amit általában mindkét fél élvez, kialakul egy reális árszint.

 

Marrákes jó pár napra színvonalas látnivalókat nyújt az odalátogatóknak. Én akár a bazárban és az utcán nézelődve is jól érzem magam hetekig, de hát vannak ennél "komolyabb" látnivalók is. Ilyen például a várost nagyon szerető Yves Saint Laurent október végén nyílt múzeuma. Az ikonikus darabokat megálmodó ruhatervező sokáig élt a városban és a Majorelle gardent is ő újította fel. Az YSL múzeum és a kert a többi látnivalóhoz képest drágán látogatható, de mindenképpen érdemes megnézni őket.

A város legismertebb tere a Jemaa el Fna (sokféleképpen írják a nevét). Itt éjjel-nappal zajlik az élet. Kora délutánig a különböző mutatványosok, zenészek, kígyóbűvölők lepik el a teret. Természetesen pénzt várnak a produkciókért, de néhány dirhamnak (egy dirham kb. 30 forint) is örülnek. Este az ételpiac épül fel (minden nap felépítik és lebontják), ahol a helyi konyha első számú kedvencein, a kuszkuszon és a tazsinon kívül olyan fogásokat is megkóstolhatunk, mint a főtt csiga vagy a bárányfejről lefejt hús.

Mindenképpen érdemes megnézni a Marrákes Múzeumot, a Bahia és a Dar szi Szaid palotákat, a monumentális el Badi palota romjait. Sajnos a mecsetekbe csak muszlimok mehetnek be, de kívülről is szép látvány például a Koutoubia és a Kasbah mecset.

 

A Medinában alkoholt csak egy-két helyen lehet kapni, de például a főtéren kora reggeltől késő estig 4 dirhamért frissen facsart narancslevet ihatunk vagy finom mentateát.

Marrákesnek a fentieken kívül még nagyon sok más látványossága van, de a legjobb csak sétálgatni a városban és élvezni a színeit, zaját, illatát.