Szellemvárosok Kínában

2011-02-17 21:10:00 V.J.

hírkép

Kínában több, mint 1200 millió ember él. Az ember azt gondolná, hogy a zsúfoltság szinte természetes. Egyes városokban mégsem lakik senki…



A  kínai növekedésnek az ingatlanfejlesztés az egyik fő motorja. Kínában ma már több, mint száz városnak van egymilliónál több lakosa. Vannak azonban olyan városok is, amelyek üresen tátonganak Kína eldugott vidékein. Az óriási növekedés és hatalmas népességmozgások mellékhatásaként nem egy olyan települést, mi több, nagyvárost építettek fel rapid tempóban, amelynek nincsenek lakói, vagy csak alig lézeng bennük néhány oda vetődött ember.

 

A Business Insider szerint 64 millió lakás üres ma Kínában, ahol akár 200 millió ember is lakhatna - a kereslet és kínálat végzetes eltérései miatt azonban a felhúzott városnegyedek és városok üresen maradnak.

A történelmi kínai város, Zhengzou  mellett is felhúztak egy modern várost A toronyházak. Üresen állnak, mellettük kietlen parkolók, használaton kívüli parkok. Ha pedig a nem létező metropolisba turisták érkeznének, akkor sem eshet baj. A biztonság kedvéért építés alatt van egy hatcsillagos, 280 méter magas szálloda-toronyház is. Dantu városa közel egy évtizede üresen áll; egy másik városban pedig a Yunnan Egyetem számára húztak fel egy szellemcampust.