A legnagyobb keresztalja

2018-05-19 09:39:00 Kail

hírkép

Hosszú vonatút után érkeztek meg az össznemzeti zarándokvonat utasai tegnap Madéfalvára, ahonnét aztán a kettévált szerelvény Alcsíkba és Felcsíkba vitte őket. Reggel már újból vonaton ültek: az úticél most Csíkszereda volt, röviddel ezelőtt onnét indultak el gyalog, fel a Nyeregbe, ahol a Hármashalom oltárnál délután egykor kezdődik az istentisztelet a csíksomlyói búcsún.



A csaknem fél kilométer hosszú Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors útja hosszabbra nyúlt egy közönséges vonaténál. Az anyaországból érkezett zarándokokat három városban ünnepélyesen fogadták - tudtuk meg az eseményen részt vevő kollégánktól. Nagyváradon, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson is kimentek a vonathoz az ott élő magyarok - fúvószenekar, istentisztelet, a magyar és a székely himnusz, tánc, virágok, sütemény, friss cseresznye, beszédek és mosolygós arcok köszöntötték a zászlókat lobogtató zarándokokat.

Az utasok egy része Alcsíkban, a másik Felcsíkban kapott szállást falusi turizmus keretében, székely családoknál. Reggel vendéglátóikkal együtt kerekedtek útra, hogy vonattal Csíkszeredába érjenek. Az ottani állomásról gyalog indultak fel énekelve a Nyeregbe, hogy közösen vegyenek részt kora délután az istentiszteleten, ahova az idén is százezreket várnak a világ minden sarkából. A legnagyobb keresztalja az össznemzeti zarándokvonat utasaiból és barátaikból állt össze: 850-en vonulnak fel egy zászló alatt, hogy részt vegyenek az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményén - a csíksomlyói búcsún.