Menjünk-e Hawaiira, ha tombol a vulkán?

2018-06-14 16:21:00 Kail

hírkép

A Hawaii-szigetcsoportnak mindössze egyetlenegy szigetét fenyegeti veszély most, hogy újra kitört a Kilauea. Az ott élők házai valóban megsemmisülnek, rengeteg embert telepítettek ki. De ez nem azt jelenti, hogy Hawaii megszűnt volna, ettől még a Waikiki Beach vagy a többi hely várja a turistákat – mondja Kiss Róbert Richard.



Az ismert turisztikai szakújságíró Hawaiion egy hónapot töltött, és látta működni a Big Island, a Nagy Sziget két vulkánjának egyikét is. A FrissMédiának mesélt erről. Azt mondta: elképesztő és fantasztikus élmény, persze csak akkor, ha jó messze vagyunk tőle, nem úgy, mint Pompeiben voltak néhányan.

“Annyit érdemes tudni, hogy maga Hawaii egy állam, egy szigetcsoport és egy konkrét sziget neve egyszerre. Azt a szigetet, amely valóban a legnagyobb és a Hawaii névre hallgat, és ahol most működnek a vulkánok, az amerikaiak Big Island-nek, a Nagy Szigetnek hívják. De nem itt van a főváros és nem itt vannak a turisták kedvenc strandjai sem. A fősziget Oahu, ott van Honolulu, melynek leghíresebb tengerpartja a Waikiki Beach, és ott van Pearl Harbor is. Ez jóval odébb van attól, ahol a vulkán működik. Oda ugyanúgy mennek a turisták, működnek a szállodák – nem kell attól tartani, hogy bármilyen gond lehetne. Akárcsak Mauin” – mondja Kiss Róbert Richard.

A Big Island mindig is azért volt érdekes a turistáknak, mert két folyamatosan működő vulkánja van. Itt mindig meg lehet figyelni, hogy izzik a tűzhányók környéke, sokszor füstöt is lehet látni és működik egy vulkánmegfigyelő állomás is, ahol folyamatosan a vulkánok tevékenységét regisztrálják, a földmozgásokat figyelik.

A turisták túlnyomórészt azért mennek erre a szigetre, hogy magukat a vulkánokat nézzék. Eddig is vulkánturizmus volt, ami ott történt. Élnek ugyan a sziget egyik felében helyiek, de mindig is működött itt vulkán és pontosan meg lehet jósolni, mit fog csinálni a két nagy tűzhányó – mondja a világjáró szakújságíró. Azért van az, hogy nincs halálos áldozat, mert nem hirtelen jött a kitörés. Big Islanden egyébként magának a két vulkánnak a tevékenységét kutató szakemberek élnek, illetve vannak a sziget másik oldalán trópusi gyümölcs- és mogyoróültetvények, azt művelik. Van egy botanikuskert is és egy fantasztikus vízesés. Ahol a vulkáni tevékenység erős volt, később paradicsomi vegetáció nőtt ki a földből, hiszen a a talajban szinte minden megterem és hihetetlen módon megerősödik.

A sziget egyik részét úgy kell elképzelni – meséli Kiss Róbert Richard, hogy helikopterrel a vulkánok fölé emelkedünk vagy vulkáni sétákat teszünk a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban. A kilátóponttól már látjuk, hogy egy-két méterre tőlünk gőzök és gázok törnek fel a talajból, megnézhetjük a vulkánmúzeumot, sőt meg lehet tekinteni a szeizmológiai állomást is, ahol ahol láthatjuk, milyenek a tektonikus mozgások.

Most, hogy már hetek óta nem nyugszik és több mint 50 méter magasra lövelli ki a hamut és a lávát a Kilauea, nemhogy kevesebb lenne ott a turista, hanem nagyon sokan azért mennek oda, hogy amíg lehet, addig megnézzék a vulkánműködést, a lélegzetelállító kitörést. Ennek persze megvan a veszélye is, de ma már annyira előre tudják jelezni, hogy mikor és mekkora erősségű lesz a következő kitörés, hogy tudják a szakemberek: Pompei-szerű katasztrófára számíthatnak-e, amikor még a környékről is menekülni kell, vagy láva és kitörés lesz ugyan, de valószínűleg nem olyan robbanásszerű.

Közben a Big Island másik felén elmehetünk megnézni a vízesést, a trópusi növényeket. Ott vannak szállodák is és ott található a világ egyik legnagyobb mogyorófeldolgozója, ami szintén turistalátványosság. A többi sziget a turistaparadicsomokkal pedig rendeltetésszerűen üzemel – mondja Kiss Róbert Richard. A Hawaii szigetek között rendszeres légi járatok vannak. Némi zavart ugyan okozhat, hogy a Nagy Szigetre ezeket átmenetileg leállítják, ha várható kitörés, de attól persze a többi szigetre még járnak a repülők.