Madzsarköjtől az amerikai Tokajig

2011-02-27 08:02:00 szorenyi.p

hírkép

A georgai Budapesttől a törökországi Macarköy-ig számtalan magyar emlékhely van a világban. Ismerik Kossuth Lajos és Thököly Imre nevét és több helyen mind a mai napig ápolják emléküket.



Az USA-ban is létezik egy Budapest. Virágkorát a XIX. században élte, sőt Georgában még Tokaj település is volt. Bort termesztettek a kivándorolt hazánk fiai. Aztán egyszer csak betiltották a déli államokban a borkészítést, így a falu elnéptelenedett, bányásznak álltak. Az a már említett Budapest azonban ma is létezik, igaz talán, ha tucatnyi házban laknak. Inkább a temető őrzi az elvándorolt magyarok emlékét.

Ennél sokkal kalandosabb a törökországi Macarköy története. Ebben a faluban valószínűleg magyar származású emberek élnek. Egy New York-i magyar tanár írta le létezését több évtizede. dr. Ispay Ferenc felkereste őket és közzé tette legendájukat. A helybéliek úgy tartják, hogy őseik 420 évvel ezelőtt jöttek Magyarországról az isztambuli Gebze vidékére. Ott letelepedtek és falut alapítottak. Egy közeli cserkesz falu lakosságával nem tudván megférni, a falut feladták. Pásztorként váltogatták lakhelyüket és tengerparti hely kapta végül a Gebiz-Macar nevet.

Most egy újabb könyv jelent meg a különleges magyar emlékhelyekről a világban. Margittai Gábor „Mi a madzsar? című könyvének egyik fejezete Macarköy-ről szól. A településen amúgy 5 éve egy székelykaput is felállítottak derék erdélyi székelyek a falu legszebb pontján.