Gyógyítani mennek az orvosok Malawiba

2018-10-26 20:29:00 Kovacs R.

hírkép

2018. október 26-a és november 12-e között az idei esztendőben másodszor, a Társaság fennállása óta 19. alkalommal küld orvosi missziót, ezúttal Malawiba.



Az idén 12 éves Magyar Afrika Társaság mára Közép-Európa legnagyobb nemzetközi segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó nonprofit ernyőszervezete.

Mindeddig a kitartó összefogás eredményeként számos területen értünk el sikereket, melyek egymásba fonódva egyre biztosabb alapokra helyzeték a Társaságot. A 12 éves munkásság legfontosabb lépéseit és kiemelkedő mérföldköveit - a teljesség igénye nélkül - az alábbiakban lehet összegezni: több tucat Afrikával foglalkozó személy, tudós, vállalkozó és önkéntes csatlakozott a szervezet munkájához.

A Magyar Afrika Társaság, ismertebb nevén az AHU, Afrikában halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, kisebbségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat szervez. A Társaság zászlóshajói elsősorban az orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált missziók és programok, de fontosnak tartjuk annak tudatosítását is a magyar társadalomban, hogy az, ami ma Afrikában történik, ránk is hatással van.

Az AHU 2009 óta eddig 18 sikeres orvosi missziót küldött Afrika számos országába (Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Madagaszkár, Uganda, Malawi, Guinea), melynek keretében több mint három tucat magyar orvos és egészségügyi szakember, közel 40 000 betegnek nyújtott orvosi ellátást.

Az orvosok tiszteletdíj nélkül, szabadságuk terhére vállalták a munkát, a költségeket pedig az AHU adományokból, az orvosok által beérkezett felajánlásokból és szponzoroktól fedezte.

2018. október 26-a és november 12-e között az idei esztendőben másodszor, a Társaság fennállása óta 19. alkalommal küld orvosi missziót, ezúttal Malawiba.

Malawiban az egészségügyi szolgáltatások színvonala nagyon alacsony, különösen vidéken. A Magyar Afrika Társaság által kidolgozott orvos missziós programok elsődleges célja a gyógyítás, valamint a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése. A misszióban résztvevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.

A Magyar Afrika Társaság történetében ötödször indult olyan speciális műtétes missziót, amelyben önkéntes orvosi csapat sebészeti beavatkozásokat végez a misszió ideje alatt.

A misszió, tagjai:

Dr. Bagó Attila, idegsebész főorvos

Dr. Kelemen József Árpád, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos

Dr. Nagy Gábor, idegsebész szakorvos

Dr. Nagy Dávid, idegsebész rezidens

Dr. Szegedi László, idegsebész szakorvos jelölt

Kamarás Adrienn, önkéntes, Segítő Angyalok Alapítvány

Hlatky-Schlichter Hubert Tamás, önkéntes, Segítő Angyalok Alapítvány

Az orvos csoport munkáját az AHU partnerszervezete, a malawi HTCC vezetője Szeremley Csaba segíti a helyszínen.

A Magyar Afrika Társaság 19. orvosi missziójának kiemelt együttműködő partnerei a KIOSK Budapest, a Roche (Magyarország) Kft., Zwack Sándor

További támogatóik: M15 Restaurant Kft., GGK Gulyás Gépgyártó és Kereskedelmi Kft., Egis Gyógyszergyár Zrt., Burgerné Mayer Magdolna, Invespa Kft., DBH Group, R-Provideo Bt., A.MeCoD Zrt., Pacsay Ügyvédi Iroda, Warm Szigeteléstechnika Kft., Juhász Csilla, Flott Invest, Euro Profi Kereskedelmi és Vendéglátó Kft., Fehérdi Csaba, Cinthia és Ali Khan, Kovács Dóra Eszter, Szabó Fanni, Sasvári László István

Ezúton is minden támogatónak köszönik a misszióhoz nyújtott segítséget!

Az útnak induló orvosi misszió tagjait, az indulást megelőző sajtótájékoztató keretein belül Raymond Irambo, a Magyar Afrika Társaság főtitkára, és Kembe Sorel, a Magyar Afrika Társaság szóvívője búcsúztatta.