Mit és hol együnk-igyunk Kárpátalján?

2018-10-31 11:15:00 Kail

hírkép

Minden típusú hely belekerült - mesélte Vinkó József főszerkesztő a kötet kapcsán. Hiteles könyv, senki nem fizetett azért, hogy szerepeljen a kiadványban - mondta a szakember. Tízfős szerkesztői gárda dolgozott azon, hogy a lehető legjobb legyen a munka.



 

Gesztusértékű, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül minden olyan vendéglátóhely bekerült a Pákozdi Judit által szerkesztett kalauzba, ahol jóízűen lehet enni-inni - fűzte hozzá. Kitért arra is: a 190-ból 60 helyen egyáltalán nem beszélnek magyarul, ezért a könyvben van egy ukrán-magyar szótár is.

A Magyar Konyha Magazin és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács közös kiadványa, a Kárpátaljai Gasztrokalauzt a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztosság támogatásával jöhetett létre.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke kifejtette: ha valaki nem ismeri Kárpátalját, de elolvassa a kiadványt, szinte biztos, hogy útra kel majd. A politika kint gyártja a feszültséget, de ilyen nem lesz az egyszerű emberek között, ha hasonló munkákkal közelebb hozzuk őket egymáshoz- hangzott el a bemutatón.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke úgy vélte, Kárpátalja rendkívül hányatott sorsú vidék, az elmúlt 100 évben öt államhoz tartozott. Mindennek egyetlen haszna, hogy rendkívül változatos a helyi konyha, egyszerre találhatóak meg benne a magyaros, cseh, román, ukrán, orosz és kaukázusi ételek is.

 

Rendkívül sok remek kézműves sör is van Kárpátalján, a kínálat igen jó, felkészültek a szolgáltatók a vendéglátásra, Grezsa István kormánybiztostól ezt is megtudhattuk.