A világ legkeményebb autós expedíciója

2011-03-03 16:03:00 superadmin

hírkép

Az ötlet 1928-ban született. Egy francia utazó, Georges-Marie Haardt javasolta a híres autógyárosnak, Citroennek, hogy nyissa meg az utat Kína és Európa között. A legendás Selyem utat szerette volna újra felfedezni, és megvizsgáln,i a későbbekben létrejöhet-e akár autós összeköttetés is Bejrút és Peking között.



Citroen úgy döntött, hogy finanszírozza az expedíciót. Az útvonal hossza harmincezer kilométer volt, és Pekingen túl egészen a Sárga- folyóig akartak eljutni. Az expedíció Kasmír felől indult, és átkeltek a Himalája mellett. Az expedíció egy másik csapata Pekingből indult, és úgy tervezték, hogy Türkmenisztánban találkoznak majd.

A képen látható járművel indultak útnak az utazók. A kocsira lánctalpakat szereltek, a motorháztetőt levették, hogy jobban tudjon hűlni a motor a melegben. Az utánfutóba élelmiszert és vizet pakoltak. Az autók néhány helyen csak 1 km/órás sebességgel tudtak haladni.

A hegyi patakok előtt szét kellett szedni a lánctalpakat, majd a másik parton összerakni. Az egyik csapat még fogságba is került 43 napra. Végül kiszabadultak, és a két csapat Türkmenisztánban találkozott, majd együtt mentek tovább (egyikük vissza) Kína felé.

Bár az derült ki, hogy ez elképesztően kemény túra, de mégis sikerült a kitűzött terv. Az áldozat azonban nagy volt, az expedíció kitalálója Hongkongban meghalt. Magát a túrát azonban az egyik legelképesztőbb és legizgalmasabb autós expedícióként tartja számon a történelem.

 



A Hungexpo Utazási Kiállításán most látható néhány relikvia a hatalmas kalandról.