A katolikus egyház feje Csíksomlyóra látogat

2019-01-12 17:13:00 Ujvári

hírkép

A katolikus egyház feje hivatalos látogatást tesz Romániában. Ennek keretében látogat el Csíksomlyóra is, ahol június elsején pontifikál misét. A pünkösdi mise egy héttel később van, de a katolikus egyház helyi vezetői fontolgatják: összevonják a két eseményt - írja a Globoport.



Ferenc pápa Bukarestben tárgyal állami és egyházi vezetőkkel. Ezenkívül látogatást tesz Jászvásáron, Moldva fővárosában és Balázsfalván, ahol az erdélyi görög katolikus egyház központja van. Ehhez kapcsolódik a látogatás Csíksomlyón, ahol a gyulafehérvári püspök és a ferences rend pünkösd alkalmából búcsújárást szervez, melyen általában több ezer ember vesz részt. Ferenc pápa látogatása minden bizonnyal még több embert vonz majd Csíksomlyóra június elsején.

A katolikus egyházfők közül eddig II. János Pál pápa járt Romániában, de ő nem kereste fel Erdélyt pedig a katolikus hívők többsége ott él Romániában. Ferenc pápa viszont két erdélyi helyszínt is meglátogat: Balázsfalvát, mely a román görög katolikus egyház fontos központja és Csíksomlyót, mely a Romániában élő magyar kisebbség számára a legnagyobb búcsújáró helynek számít, ahol pünkösd idején több százezer ember fordul meg.