Hitlernek tulajdonított műveket árvereztek

2019-02-10 18:14:00 Ujvári

hírkép

Hitlernek tulajdonított öt festmény árverését hirdették meg Nürnbergben, ám egy sem talált gazdára - írta a BBC hírportálja.



A Weidler aukciósház a legdrágább festményért 45 ezer eurót (14,4 millió forintot) várt. Az árverésre a hamisítás vádja vetett árnyékot, Ulrich Maly, Nürnberg polgármestere szerint az esemény "rossz ízlésre" vall.

A képek mellett licitálni lehetett egy horogkereszt-motívumos fonott székre, egy hadihajót ábrázoló meisseni porcelánvázára és egy abroszra is. A náci szimbólumok nyilvános használta - történelmi, oktatási vagy más speciális helyzetek kivételével - a német törvényekbe ütközik, az aukciósház ezt úgy kerülte meg, hogy az árverési katalógusban elhomályosította a tiltott jelképeket.

A héten a Weidler aukciósháznál tartott razzia során a hatóságok 63 olyan akvarellt, rajzot és festményt foglaltak le, amelyen az A. H. vagy az A. Hitler szignó szerepel. A művek közül 26-ot szántak a szombati árverésre, végül ötre lehetett licitálni.

A lefoglalt állítólagos Hitler-alkotások közül 26 szerepelt az árverési katalógusban, köztük bécsi és nürnbergi látképek, női portrék, csendéletek, az aukciósház szerint ezek 23 különböző tulajdonostól származnak.

Ugyanez az aukciósház 2009-ben több, Adolf Hitlernek tulajdonított festményt árverezett el, köztük egy pár akvarellt 32 ezer euróért. 2015-ben összesen 400 ezer euró értékben adtak el németországi árveréseken további állítólagos műveket a náci diktátortól.

Szakértők középszerűnek tartják Adolf Hitler műalkotásait,amelyekkel a rangos kereskedőházak nem is foglalkoznak.

Január 24-én Berlinben vittek el a rendőrök egy árverésről három állítólagos Hitler-festményt, ugyancsak hamisítás gyanúja miatt.

Fotók: www.bbc.com



Stephan Klingen szerint Hitler műveinek nincs sajátos stílusa, azok semmiben sem különböznek más piktúrák százezreitől, ezért nehéz az azonosításuk. Az aláírás grafológiai vizsgálata sem elégséges bizonyíték az eredetre, a szakértők feltételezésekre kénytelenek hagyatkozni.