Meghalt a híres csók háborús hőse

2019-02-19 10:01:00 Kail

hírkép

George Mendosa egykori haditengerész 95 éves volt.



Az amerikai katona a New York-i Times Squere-en úgy ünnepelte a 2. világháború végét, hogy elkapott és megcsókolt egy idegent. A lány az akkor 21 éves Greta Zimmer Friedman volt, ő 92 évet élt, 2016-ban halt meg. A kettejük csókjáról készült fotó a háború végének egyik legörömtelibb és legismertebb képe lett. Alfred Eisenstadt készítette a Life magazinnak.

A fotós később elmesélte, hogyan követte a fiatal tengerészt, amint az 1945. augusztus 14-én szaladt az utcákon és elkapott minden lányt, aki az útjába került. "Előtte futottam a Leicámmal és hátrafordulva kattintgattam, de igazából egyik fotó sem tetszett. Aztán hirtelen valami fehér folton akadt meg a szemem. Gyorsan megfordultam és még éppen elkaptam a pillanatot, amikor a tengerész megcsókolta az ápolónőt. Ha sötét ruha lett volna a lányon, soha nem készült volna el a kép" - írta később könyvében Eisenstadt.

Greta Friedman, aki fogorvosi asszisztens volt, azt mondta, nem is tudott a képről a hatvanas évekig. "Ez nem is annyira csók volt, nem egy romantikus történet. Csak valaki, aki ünnepelt" - nyilatkozta. George Mendosa a Csendes-óceánon szolgált és éppen eltávozáson volt otthon, amikor a japánok letették a fegyvert.

A kép megítélése egyébként sokat változott az elmúlt években. Míg kezdetben egyértelműen a háború vége feletti öröm megnyilvánulásaként ünnepelték, ma már mást (is) látnak benne. A Time magazin például arról írt, hogy egy nyilvános szexuális támadás dokumentációja a fotó.