Így versenyeznek az ország legjobbjai

2019-03-24 09:10:00 Ujvári

hírkép

Korrektorversenyt rendeztek a Magyarság Házában, amin magyarországi és határon túli szakemberek vettek részt. A 80 versenyzőnek több fordulon keresztül kellett bizonyítania rátermettségét. Az esemény egyik támogatója a Világszám magazin volt.

 



A Magyar Tudományos Akadémiától kezdve, több tudományos intézmény munkatársai, hivatali és önkormányzati alkalmazottak, valamint hírlapok és magazinok szerkesztőségének dolgozói is képviseltették magukat a rangos eseményen.

Dr. Balázs Géza vezénylésével, a korrektorversenyt a zsűri elnöke, Prof. Dr. Keszler Borbála nyitotta meg, aki a Helyesírási szabályzat 12. kiadásának főszerkesztője, mely szabályzatot mérvadóként alkalmazzák a szakemberek munkájuk során a mindennapokban, és most a verseny alkalmával is.

A zsűri a verseny során - annak első felében, - a korrektúrázandó szöveget pendrájvon biztosította a versenyzőknek. A feladat nem kevesebb volt, mint tökéletesen korrektúrázni és letisztázni a kapott dokumentum szövegét a helyesírást szem előtt tartva (a stilisztika most nem volt szempont). Az első fordulót követően egy négyoldalas tesztlapot osztottak szét a korrektorok között, amihez nem lehetett segédeszközt használni, így nehezítve az amúgy is tehetséges és elhivatott szakemberek dolgát.

A versenyzők, amíg a javítás eredményére várakoztak, érdekes előadásokat hallgathattak meg arról, hogy milyen furcsaságokra érdemes odafigyelni munkájuk soránt, hogyan lehet kiszűrni az áltudományos híreket a sajtóban, és hogyan változott a média, aminek hatása érezhető a mindennapokban.

A kiértékelést követően, a versenyt a legkevesebb hibapontot szerző korrektor, Fábián György nyerte meg, őt követve a második helyezett Helfrich Judit lett, a harmadik pedig Póla Gergely.

A zsűri tagjai voltak: Prof. Dr. Keszler Borbála, Dr. Antalné Szabó Ágnes, Dr. Kiss Róbert Richard, Dr. Minya Károly és Dr. Veszelszki Ágnes.

A javítóbizottság vezetői: Dr. Pölcz Ádám és Minya Károlyné Varga Éva a Magyar Nyelv és Szolgáltató Irodától.

Szakmai hátteret biztosított az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Mai Magyar Nyelvi Tanszék.

A korrektorverseny támogatói: a Magyarság Háza, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Duna Relax Event Hotel, Világszám, Anyanyelvápolók Szövetsége, Magyar Nyelvőr Alapítvány, ELTE Online hallgatói folyóirat és a FrissMédia.



Dr. Minya Károly, a nyíregyházi egyetem oktatója öt évvel ezelőtt találta ki magát a versenyt, mely évről évre egyre több korrektort vonz.