Újabb két csillag Budapest egén

2019-04-02 16:12:00 Kail

hírkép

Immár hat hazai étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal és ez a turizmusnak is újabb lökést ad.



Idén két új Michelin-csillaggal bővült Budapest: a Stand és a Babel éttermek kaptak egy-egy csillagot a Michelin Kalauz ellenőreitől, ezzel hatra emelkedett a hazai Michelin-csillagos éttermek száma. A siker a turizmust is érinti, hiszen a gasztronómia jelentős vonzerőt jelent az idelátogató külföldieknek. Budapest gasztroforradalma 10-12 éve kezdődött és egyre több minőségi helyet termelt ki, a választék bővülése pedig pozitívan hatott a főváros megítélésére is. Ehhez hozzájárult a gasztronómia szereplőinek kiemelkedő teljesítménye és az, hogy kormányzati lépésekkel tudatos építkezés kezdődött el a gasztronómia területén.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D or Akadémia elnöke szerint a gasztroforradalom köthető a generációváltáshoz is, mely a világra nyitottabb hozzáállást hozott az éttermekbe. A magyar ételek népszerűsítése ugyanakkor fontos misszió maradt a konyhákon, hiszen a modern köntösbe bújtatott, kiváló minőségű alapanyagokból készült tradicionális fogások is építik az országimázst.

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró szerint van egy olyan réteg, amely kifejezetten a Michelin-csillagos helyekre utazik el, így a hat csillag rendkívül nagy vonzerő Budapestnek. A gasztronómia fejlődése pedig nemcsak a fővárost érinti, hanem vidéket is, hiszen már az ország több vidéki helyszínén is lehet világszínvonalú ételeket enni. A turisztikai szakember az M1 adásában elmondta, hogy a belföldi utazók is képesek nagyobb távolságokat megtenni egy-két jó étteremért vagy borászatért. A szakemberhiány ugyan még sok helyen jelent problémát, de az irány jó, hiszen a nagyobb városokban már biztosan találnak alapanyag-centrikus, magas minőséget képviselő éttermeket a látogatók. A szolgáltatások bővítésének és a gasztroeseményeknek kiemelkedő szerep jut több régióban is, ami szintén hozzájárul a sikerhez a belföldi és külföldi turisták körében is.