Apokalipszis Japánban

2011-03-15 18:03:00 szorenyi.p

hírkép

Akár öt évig is eltarthat, amíg sikerül újjáépíteni Japánt a katasztrófa után, mondta Abhasz Dzsa, a Világbank egyik elemzője. Az Európai Unió energetikai biztosa pedig Apoklipszishez hasonlította a fukusimai atomerőműnél történt robbanásokat. Kérdés még, hogy Tokió mennyire ura a helyzetnek.



A Radio France földrengésről és cunamiról tudósító munkatársai a Fukusima atomerőműnél történt újabb robbanások miatt elhagyják Japánt. Az Aggódó Tudósok nevű amerikai szervezet arra figyelmeztetett, hogy a fukusimai erőműtől induló radioaktív gőz és felhő valamilyen mértékben akár Tokiót is érintheti, mivel több száz kilométerre is elérhet. Ugyanakkor a szél jelenleg a Csendes-óceán irányába fúj minden radioaktív sugárzást. a

A Guardian egyik elemzője, Ian Sample a használt fűtőelemeket tartalmazó medence jelentőségét vizsgálja a 4-es reaktornál. Szerinte a medencéből reggel kiszabaduló sugárzás az erőműnél dolgozó munkásokra veszélyes volt, ugyanakkor azóta jelentősen csökkent a sugárzási szint.

A reggeli újabb robbanás után erdőtüzek oltásához hasonlóan helikopterről vízzel locsolhatják a 4-es reaktort, ugyanakkor a Kyodo News szerint egyelőre még nem indították útnak a gépeket. Egyelőre a helyszínen kell egy bizonyos szint alá hűteni a használt fűtőelemeket tartalmazó medencét.