Japán utolsó mentsvára

2011-03-18 10:03:00 superadmin

hírkép

Japán mérnökök elismerték pénteken, hogy az erőmű homokba és betonba temetése lehet a végső megoldása annak, hogy megakadályozzanak egy nukleáris katasztrófát. Ezt a módszert alkalmazták 1986-ban Csernobilban is.



Felcsillant a remény, hogy sikerül úrrá lenni a katasztrófán, mivel két rektorban helyreállították az elektromos vezetékeket, ennek ellenére jelenleg egyikben sem kielégítő a helyzet. A harmadik reaktor állapota a legkritikusabb, ez sérült meg a robbanásban a legjobban.

"Nem lehetetlen betonba burkolni a reaktorokat, de előbb meg kell próbálnunk lehűteni őket, ha nem sikerül, nincs más megoldás"-nyilatkozta az erőművet üzemeltető cég szóvivője.

A sugárfertőzött levegőt jelenleg a Csendes-óceán felé fújja a szél. De a természet erői kiszámíthatatlanok, és ez változhat. A főváros sincs elég távol ahhoz, hogy biztonságban érezhesse magát.

Az erőműben a munkások eddig elfogadott sugárzási szintjét  kétszeresére emelték, máskülönben senki nem tartózkodhatna már ott.

Hogy tisztán lássunk, néhány adat a a sugárszintekről és a sugárbetegségről:

0,5–1 sievert (50–100 REM): Hasonló a napszúráshoz, hiszen az is egyfajta "sugárbetegség", csak enyhébb. Hányás, rosszullét léphet fel. Maradandó károsodásra ilyen esetekben nem vagy csak ritkán kell számítani. A fehérvérsejtszám ideglenesen csökkenhet.

1–2 sievert (100–200 REM) Kismértékű sugárbetegség, a halálozás esélye 10 százalékos lehet egy hónapon belül. Hányinger, gyakori hányás, ami legalább egy napig tart. A legyengült immunrendszer miatt megnő a fertőzésekre való esély. Férfiaknál ideiglenes sterilitás lehetséges, nőknél spontán vetélés vagy koraszülés.

2–3 sievert (200–300 REM) Közepes dózis, 35 százalékos halálozási aránnyal egy hónapon belül. Hányinger és hányás szinte minden esetben, mely 1-2 napig tart. A fehérvérsejtszám horrorisztikusan csökken. Nőknél végleg meddővé válhatnak. A regenerálódás hosszú hónapokig is eltarthat.

3–4 sievert (300–400 REM) Súlyos dózis, 50 százalékos halálozási arány. Vérzés jelentkezhet a szájban, a bőr alatt, illetve a vesékben.

4–6 sievert (400–600 REM) Akut dózis, 60 százalékos halálozási aránnyal. A tünetek 2 órán belül megjelennek, melyek ugyanazok, mint előbb, csak markánsabbak. A felépülés akár egy egész évig is eltarthat. A halál oka jellemzően belső vérzés vagy fertőzés.

6–10 sievert (600–1000 REM) Igen súlyos dózis, közel 100 százalékos halálozás 2 héten belül. Az azonnali orvosi ellátás feltétlenül szükséges. A fehérvérsejtek pusztulása miatt vérátömlesztésre kell sort keríteni. A belső szervek súlyosan károsodhatnak. A tünetek már 15 percen belül megjelenhetnek, a halál oka fertőzés vagy belső vérzés. Ha valaki túléli, felépülése soha nem lesz teljes.