Börtönbe zárnak, ha dolgozol

2011-03-19 03:03:00 szorenyi.p

hírkép

A szeretet lakóhelye - így fordítható le a Tongai Királyság fővárosánák neve. Ez eredetivel kimondásával nem próbálkozunk, még leírva is kacifántosnak tűnik. Nuku’alofa meglehetősen egzotikus az európai szemnek.



A legenda szerint Tonga királya az istenek leszármazottja. Bár ezt már nem mindenki hiszi el, az kétségtelen, hogy IV. Tupou teljhatalmú uralkodó. Egy személyben miniszterelnök, államfő, a bíróság elnöke. A Csendes-óceánban fekvő, harminchat lakott szigetből álló piciny országnak alig több mint százezer lakosa van, és jelentős részük a királyi birtokokon dolgozik. A feudális jellegű rendszerben ugyanis az uralkodóé a föld, és egy kevés részét átengedi használatra családjának és a többi arisztokratának.

A Tongai Királyságban amúgy bűnnek számít, ha egy férfi csupasz mellkassal mutatkozik a nyilvánosság előtt. Vasárnap tilos dolgozni, aki ünnepnapon nem pihen, azt börtönbe zárják. Nem számít munkának, ha valaki táncol. A törzsi tánc ugyanis ezer éve kötelező hagyomány, már a kisgyermekeknek is tanítják a legfontosabb mozdulatokat. Azért ide is betört a turisták generálta fejlődés, most már a táncosok olajjal kenik be testüket, hogy produkciójuk végén a közönség jutalmazni tudja őket. Az elterjedt szokás szerint ugyanis bankjegyeket tapasztanak a helybeliek testére azok, akiknek tetszett a mutatvány.

Az európai ember számára nagyon furcsák az elnevezések. A fővárost például Nuku’alofának hívják, a legnagyobb sziget Va’vau, a hivatalos pénz pedig a pa’anga. Természetesen minden jelent valamit, általában kedves, isteni vagy királyi dologra utal. A főváros neve például annyit tesz, hogy a „szeretet lakóhelye”.

 



Világszám minden szombaton 10 órakor az Inforádióban.