Prágában is jó a cseh sör, de...

2011-03-20 07:03:00 szorenyi.p

hírkép

A Világszám legutóbb összel járt Csehországban. Karlovy Vary nevezetességeivel és sörével ismerkedtünk. Útközben megálltunk Krusovicében, ahola világ egyik legfinomabb félbarna sörét készítik. Itt a tavasz, ideje volt ismét tesztelni. Prágába indultunk.



Prága a sörözők fővárosa. Szinte mindegyik sörözőről olvasni pozitív és negatív beszámolókat, embere válogatja, hogy kinek milyen stílus jön be. Az U Fleku zenés, tömeges kocsámjától sokan írtóznak, mások csak itt tudják elképzelni a dínom-dánomot. A hely amúgy már a szocialista időkben is drágának számított, de az egy kézben kihozott 10-12 krigli látványa azért felejthetetelne.

Mi első este a Kehelybe mentünk. Azt nem tudjuk, hogy a derék katona idejében kellett-e foglalni, most feleslegesnek bizonyult. Svejk kocsmája vasárnap este csak harmadáig volt tele. Amúgy itt nem kell nagy dologra számítani, de csak a híre, és a Világszám tulajdonos-főszerkesztőjének nyelvészeti elkötelezettsége okán, egyszer érdemes ide betérni.

Másnap megnéztük az internetes fórumok, beszámolók alapján talán a legkevesebb negatív kritikával illetett sörözőt, a Medvídkut. Valaki nem mond igazat. Az étteremi részből a kissé mogorva pincér a fenti, múzeum szerű sörözőbe irányított minket, mondván, hogy ott megkóstolhatjuk a híres X33-at, a világ legerősebb sörét, ők lent az étteremben nem árulják. Fenti kollegája közölte, hogy csak áprilistól lehet kapni.

A kellemes meglepetés a Vencel téren ért bennünket. A KFC felett van egy söröző amelyik körbe volt építve elektromos vasút pályákkal, mindegyik asztalhoz mozdony szállította a rendelt italokat, majd vitte el az üres üvegeket.

A sör prágában a sörözőkben a legolcsóbb, forintra átszámítva kb. 400-500 Ft egy korsó sör, de bármelyik étteremben, ami kívülről nem látszik egy felkapott helynek, számíthatunk rá, hogy a sört 8-900 Ft-ért számolják fel.