Szemüveg menthet meg az arcfelismeréstől

2019-07-25 12:20:00 Kail

hírkép

Szuperszemüveg veszi fel a harcot az arcfelismerő szoftverekkel. Készítői szerint tökéletes álcát nyújt, különleges technológiájának köszönhetően a kamerák nem tudják felismerni azt, aki viseli.



A térfigyelő kamerák és a mesterséges intelligencia korában egyre többen aggódnak személyazonosságuk megőrzéséért. Számukra nyújthat megnyugvást egy új eszköz, amely azt ígéri: kijátszhatók vele az arcfelismerő szoftverek. A Relfectacles IRpair egy olyan szemüveg, ami a szem körüli részt elsötétíti a felvételeken, úgy veri vissza a nappali fényt és az infravörös sugarakat is, hogy attól az arc felismerhetetlenné válik a kamerák számára.

"Az a probléma az arcfelismeréssel, hogy az infravörös kamerákkal és a mesterséges intelligenciával nem hagy választást az embereknek, hogy benne akarnak-e lenni a rendszerben vagy sem" - mondta a DailyMail-nek Scott Urban, a szemüveg feltalálója. Szerinte a hatóságok már bárhol azonosíthatják az embereket, akár az utcán sétálva is. Ő ezt elégelte meg, így jött létre a high-tech szemüveg, melynek nagyüzemi gyártásához Kickstarter kampányt indított a feltaláló.