Lehullt a lepel Mátyás királyról

2011-04-04 10:04:00 szorenyi.p

hírkép

A magyar zászlót is felvonták Kolozsvárott, amikor felavatták a felújított Mátyás-király szobrot. A történelmi magyar városban egész napos rendezvénysorozatot tartottak. A romániai felújításra mindkét állam költött pénzt.



Sorin Apostu, a kincses város polgármestere és László Attila alpolgármester üdvözlő beszédében a műemlék felújítása kapcsán egyaránt méltatta a kolozsvári magyar és román lakosság együttműködésen alapuló együttélését.

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az erdélyi magyarság boldogulása szoros összefüggésben áll Románia sikerességével.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy ezt a szobrot a Ceasescu-időszakában nem sikerült lerombolni. Úgy fogalmazott: ez az esemény hirdesse azt a reményt - mondta -, hogy végre-valahára újból jó lesz románnak lenni Stefan Cel Mare országában, magyarnak lenni Mátyás hazájában, magyarnak, románnak és száz nyelven beszélő, egyenrangú polgárnak lenni Európában.