Székelyföld négycsillagos hangulata

2011-04-04 14:04:00 superadmin

hírkép

Ma Magyarországon kétféle ember él: aki volt már Erdélyben és aki a jöváben ellátogat oda. Az utóbbi években a belföldi utazások mellett egyre népszerűbbek azok a túrák, amelyek a régi magyar tájakra visznek.



Az Európai Unióhoz történő csatlakozással még többen fedezik fel Székelyföldet. Talán az egyik légnépszerűbb úti cél a Nagy-Küküllő partján fekvő csak magyarok lakta város Székelyudvarhely. Egyedülálló kulturális, történelmi és természetesen kulináris élménnyel lesz gazdagabb, aki nekivág a 8-10 órás útnak.

A 700 éves kisváros hangulata, az élmény, hogy a határtól 400 kilométerre egy olyan város fogadja az utazót, ahol magyarnak lenni természetes dolog és a történelem minden korszaka látható. Ez egyszerre abszurd és megható. A turista bár utazott több száz kilométert mégis otthon érzi magát.

Az egyik legjobb szálloda a városban a Gondűző Szálloda és Étterem. Európai színvonalú szobái minden ízében erdélyiek és mégis modernek. A szálloda a Székelyudvarhely központjához tartozó romantikus, macskakövekkel kirakott, festőien szép Szent Imre utcában található. Patinás épület, mely jól illeszkedik a belváros műemlékei és műemlék jellegű házai közé. Kitekintve az ablakon, megpillantva a szemközti ház zsindelytetejét és a Szent Miklós hegyen álló templom barokk tornyát ismét rájövünk: Erdélyben vagyunk!

Székelyudvarhelyen a hasunk sem marad üresen. Az éttermekben a kötelező szilvapálinka után valódi gasztronómiai kalandokat élhetünk át. A Gondűzőben az egyik legfonomabb a csorbaleves, a párolt pisztráng vagy az erdélyi fatányéros. Szigorúan helyi sör dukal az ételhez: világos Ciuc (Csíki) vagy barna Silva. A pincér természetesen magyarul beszél, azaz minden tekintetben turistaként is otthon vagyunk, megfizethető áron.



Itt még a rendőr is magyarul beszél, ha értik olvasóink mire gondolunk!