Tömegközlekedés csak maszkban

2020-03-16 16:36:00 Kail

hírkép

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában - döntött hétfőn a prágai önkormányzat. Zdenek Hrib főpolgármester szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.



Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak.

"Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek" - mondta a főpolgármester újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

Az arcmaszkok kötelező használatáról a prágaiakat a tömegközlekedési eszközök megállóiban plakátokon, valamint a cég képviselői személyesen is tájékoztatják.

"Arra számítok, hogy az emberek be fogják tartani az intézkedést, hiszen az ő érdekükben hozták meg" - vélte a főpolgármester. Amennyiben valaki nem lenne hajlandó betartani azt, a járművezetők kitilthatják őket a közlekedési eszközökről.

A prágai buszokra hétfő óta tilos az első ajtókon felszállni, és megszűnt a menetjegyvásárlás lehetősége is a sofőröknél. Az utasok és a tömegközlekedési eszközök sofőrei között szalaggal elválasztott tér van.