Hova terveznek nyaralást most a magyarok?

2020-05-09 11:55:00 Kail

hírkép

Kezdetben mindenképpen belföldre megyünk, külföldön a legközelebbi helyeket preferáljuk az idén nyáron. Az embereknél kevesebb a pénz, de a kényszerű bezártság után nagy a vágy kimozdulásra. A turizmus koronavírus utáni újraindulásáról Kiss Róbert Richard szakújságíró beszélt az M1 Ma délelőtt című műsorában.



A magyarok fele belföldön nyaralna az idén, 12 százalék az, aki külföldi utazásra is vállalkozna. A hazai szállodák közül van, amelyik már júniusban kinyit, hisz már most élénkül a turizmus, hogy az emberek újra kiülhetnek a teraszokra. A hotelek július-augusztusra már mérhető vendégszámokban bíznak, főként a Balatonnál, mert a vízpart helyeket keresik elsősorban azok, akik már most tervezik a nyári belföldi pihenést - mondta el Kiss Róbert Richard. A magyar tenger mellett leginkább a Tisza-tó népszerű.

Szóval már vannak júniusra foglalások, a szállodák pedig teljes mértékben betartják az előírásokat: fertőtlenítenek, több turnust terveznek reggelihez, vacsorához, a távolságtartási szabályok betartásával.

A korábbi kéthetes nyaralások helyett most a rövid utak a népszerűek, legalábbis külföldre. A legtöbben kettő-három napra mennének, maximum 1 hétre, a régi, hosszú üdülések vélhetően csak jövőre térnének vissza - mondja a szakértő.

Görögország júliustól nyitja meg kapuit, Horvátország már szeretne júniusban is vendéket fogadni. Az olaszországi tengerpartok üzemeltetői mindenféle különleges intézkedéseket vezetnek be, például Pompei mellett karpereceket kell majd viselni: ha bárki 2 méternél közelebb megy a másikhoz, azok jeleznek - sorolja Kiss Róbert Richard. Ha külföldre nézünk, a horvátországi területek iránt érdeklődnek leginkább a turisták, az olaszországi utakkal még kivárnának. Ha tengerpartra utaznánk, akkor is minél közelebb szeretnénk maradni, ez a tendencia érezhető most - teszi hozzá. Ezért szerinte az autós turizmus fog a járvány elmúltával a leghamarabb talpra állni.

De óvatosak az emberek most mindenhol a világon, hisz van, ahol karanténba küldik az utazót, van, ahol negatív koronavírus-tesztet kérnek. De ezek az intézkedések folyamatosan változnak.