Utazási korlátozás: viszlát, Egyiptom!

2020-07-16 18:20:00 Farmosi Nóra

hírkép

Amíg a piros zónában marad az észak-afrikai ország, addig biztosan elmaradnak a magyar csoportok, hiszen nagy egészségügyi kockázatot jelent az odautazás.A kormány zöld, sárga és piros zónákra osztotta a külföldi országokat koronavírus-fertőzöttség szempontjából, és ez alapján karanténra és tesztelésre kötelezhetik a hazaérkezőket. Ez nagyban befolyásolja a magyarok nyaralását is, sokan arra kényszerülnek, hogy átszervezzék az utazásukat egy másik országba, vagy külföld helyett idén inkább itthon nyaraljanak.

A piros zónába került Egyiptom és Törökország is, ami Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró szerint nagyon komoly hatással volt mind az utazási irodákra, mind pedig az utazókra. A bejelentéskor ugyanis még volt remény arra, hogy az oda tervezett charter járatok elindulhatnak, és a két ország kedvezményes COVID-19 tesztek elvégzésével fogadhatja az utazókat. Azóta viszont a Külügyminisztérium nem ajánlott országainak listájára is felkerült Törökország és Egyiptom, ami azt jelenti, hogy az utazási irodák szervezett utakat nem vihetnek az említett országokba. Az utazók biztosítást sem tudnak kötni, az evakuálás költségét pedig az utazóknak kell állniuk, ami a szakértő szerint egy időre biztosan ellehetetleníti az ottani turizmust.

"Emiatt például azt tapasztaltuk, hogy a mostani hétvégén a Görögországba szervezett repülős utak iránt megnőtt az érdeklődés, ez az egyedüli zöld zónás ország ugyanis, ahová charter járatok mennek" - mondta a szakértő.

Horvátország esetében szintén zöld kategóriáról beszélünk, ami a közelség miatt is vonzó lehet a magyaroknak, a legtöbben ugyanis autóval érkeznek az Adriára. Akik pedig végül úgy döntöttek, hogy belföldön töltik a nyaralást, szintén nem járnak rosszul. A Balaton a legnépszerűbb idén, a szakértő szerint a szezon a belföldi turizmusban erős lesz: a Balaton mellett a Tisza-tó környékét is egyre többen választják, de az Őrség kisebb panzióit, a Megyer-hegyi tengerszemet és Sopront is sokan keresik fel. A wellness szállodák is magas látogatószámmal zárhatják a nyarat és a turisztikai szakújságíró szerint a szolgáltatók is érzik, hogy javul a szezon.