Hantai Simon az Ybl Budai Kreatív Házban

2020-10-22 19:26:00 Farmosi Nóra

hírkép

Hantai Simon magyar származású világhírű francia festőművész alkotásaiból látható november 15-ig egy színvonalas válogatás az Ybl Budai Kreatív Házban.



Hantai a gyűrésre és hajtogatásra épülő úgynevezett "pliage" technika egyik legnagyobb mestere volt. az előre összehajtott, összegyűrt festővásznakra készült alkotások olyan hatást keltenek, mintha egy kaleidoszkóp lencséjén keresztül néznénk a világra. A Kálmán Makláry Fine Arts galéria  együttműködésével megvalósuló tárlat a művész néhány, hazánkban még sosem látott képét is bemutatja.

Hantai Simon 1922-ben a mai Biatorbágyon (akkor Bia) született és 1948 óta élt Franciaországban. Fehér Dávid művészettörténész a kiállítás megnyitóján kérdésünkre elmondta, Hantai már életében is elismert művész volt, a többi között 1982-ben Franciaországot képviselte a Velencei Biennálén. Ugyanebben az évben, pályája csúcsán úgy döntött , hogy visszavonul a képzőművészeti nyilvánosságtól, és ezt a kilencvenes évek második feléig meg is tartotta.

Hantai egy izgalmas, enigmatikus, bezárkózó nagysága lett a művészeti világnak, akit a francia filozófusok, a vezető értelmiség megkérdőjelezhetetlenül az egyik legnagyobb legmarkánsabb művésznek tekintettek. Halála után öt évvel, 2013-ban nyílt egy nagyszabású életmű kiállítás műveiből a párizsi Pompidou Központban, aminek kapcsán az utóbbi néhány évben újra felfedezték és művei egyre értékesebbé válnak.