Angol-magyar koprodukció világsztárokkal

2020-11-05 11:11:00 Ujvári

hírkép

November végén befejeződik a Mrs. Harris Goes to Paris című angol-magyar koprodukciós mozifilm forgatása; a Lesley Manville és Isabelle Huppert főszereplésével és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotás gyártásában mintegy 170 magyar szakember vesz részt.A Mrs. Harris Goes to Paris magyar koproducere Kresmery Dániel és Jonathan Halperyn.

Paul Gallico bestsellerének legújabb filmadaptációja egy szívmelengető, bájos történet, amely az 1950-es években játszódik Londonban és Párizsban. Egy londoni takarítónő (Lesley Manville), aki gazdag angoloknak dolgozik, beleszeret a Dior-ház egyik ruhájába - mondta az MTI-nek a film történetét ismertetve Kresmery Dániel producer a forgatáson.

A középkorú nő egyedül van és kalandra vágyik, ezért életét felforgatva Párizsba utazik, hogy megvegye az exkluzív ruhakölteményt. A francia fővárosban pedig belecsöppen a Dior-ház sznob világába. A naiv takarítónőnek fogalma sincs arról, hogy miként működik a divat világa, de Párizsban új barátokat talál és bájos személyiségével örökre megváltoztatja az addig kizárólag a gazdagoknak és híreseknek fenntartott párizsi divatvilágot.

A producer kifejtette: a Mrs. Harris Goes to Paris története bemutatja, ahogy a Dior-ház rájön arra, hogy csak úgy válhat életképes üzletággá, ha nemcsak a párizsi elitnek készít ruhákat, hanem a tömegeknek is.

Több eredeti Dior-ruha is látható lesz a filmben, egy divatbemutató alkalmával például Christian Dior (1905-1957) divattervező utolsó kollekciójának 14 eredeti és rekreált ruhájával találkozhat majd a közönség.

Hangsúlyozta: a budapesti forgatás különlegessége, hogy két világszerte ismert színésznő, Lesley Manville (A korona, Demóna, Fantomszál, Vera Drake) és Isabelle Huppert (Elle, 8 nő, A zongoratanárnő) először forgat együtt. Isabelle Huppert a Dior-ház vezetőjét, Madame Colbert-t alakítja.

Kresmery Dániel beszélt arról is, hogy az eredeti tervek szerint Romániában készült volna a film, de év elején az angol producerek Magyarországra látogattak és annyira beleszerettek a helyszínekbe és mindabba, amit Magyarország kínál a filmeseknek, hogy inkább úgy döntöttek, itt forgatnak. Végül a vírusjárvány miatti nagy tavaszi leállás alatt jött létre a hivatalos koprodukció - tette hozzá a producer.

"A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásának köszönhetően tudtuk koprodukcióként elindítani ezt a projektet és megteremteni azokat a körülményeket, hogy a vírusjárvány idején is tudjunk forgatni, illetve hogy 2 Oscar-díjas kreatív stábtagot Magyarországra tudjunk hozni. Pandémia idején a filmgyártás sokkal nagyobb költséggel jár, komoly háttérmunkát igényel" - magyarázta a producer.

Alapos óvintézkedések kísérik folyamatosan a munkát, a stábtagokat hetente többször tesztelik, a helyiségeket rendszeresen fertőtlenítik, az éppen forgató színészeken kívül pedig mindenki maszkot visel - tette hozzá. Magyarországon negyven napot forgatnak, a felénél tartanak.

Budapesten műteremben építették fel egyebek mellett a Dior-szalon belsőjét, a lépcsőházat és varrodát, de forgattak a Kincsem parkban, az Andrássy úton és az Opera környékén is.

A komédia rendezője és társforgatókönyvírója az amerikai születésű Anthony Fabian (Erősebb a szavaknál, 2013), aki anyai ágon magyar származású.

A mintegy 4 milliárd forintos költségvetéssel, az eOne gyártásában, a Hero Squared koprodukciójában készülő nagyszabású film megvalósulását 279,5 millió forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet.

A szervezet elsődleges célja a járványhelyzetben, hogy a filmiparban dolgozó mintegy 20 ezer ember számára folyamatos munkalehetőséget biztosítson - hangsúlyozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke.

Kiemelte: mindig nagy öröm világsztárokat és külföldi stábokat üdvözölni Budapesten, és idén az NFI a magyar gyártású alkotások mellett nyolc kisebbségi magyar részvétellel készülő koprodukció gyártását is támogatta.

A mostani mellett román-belga, norvég, svájci, lengyel, angol és marokkói együttműködésben gyártanak mozifilmeket, de macedón-magyar-horvát-bolgár koprodukcióban is készül egy animációs film az NFI támogatásával.

Káel Csaba kifejtette: a jó hírű magyar szakemberek eddig leginkább a nagy tengerentúli produkciók technikai hátterét biztosították. Ennél sokkal többrétűbb lehetőségeket kínálnak a koprodukciók, ahol kreatív pozíciókat tölthetnek be a hazai szakemberek és alkotók. A külföldi kollégákkal közös munkát lényeges tapasztalatcsere kíséri, és a filmezés legújabb tendenciái is megismerhetőek - hangsúlyozta.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy Mrs. Harris Goes to Paris című film attól is különleges, hogy a két ikonikus, évtizedek óta elismert színésznő mellett két nemrég berobbant ifjú tehetség, Alba Baptista és Lucas Bravo is szerepel benne.

Képek: MTI/Mónus Márton