Őrület: jégkorong-világbajnokság Szlovákiában

2011-04-28 13:46:00 superadmin

hírkép

Szlovákiában fokozódik az izgalom az április 29-én kezdődő A-csoportos jégkorong-világbajnokság előtt. A hazai szurkolók nagy örömére a kanadai Glen Henlon vezette szlovák válogatott a lehető legerősebb összeállításban léphet pályára



Ez annak is köszönhető, hogy a tengerentúli profi bajnokság, az NHL-play off sorozatában egymás után esnek ki a szlovákok csapatai, így a játékosok a válogatott rendelkezésére állhatnak. Legutóbb a bombázó Marian Hossa együttese, a címvédő Chicago mondott búcsut a további küzdelmeknek, így ő is ott lehet Pozsonyban.Hasonlóan Marián Gáborík, a New York Rangers szlovák sztárja csatlakozik a szlovák válogatotthoz, és még újabb "tengeren túli" társai követhetik.

Gáborík csapata kiesett az NHL-playoffból, így a játékosnak lehetőség kínálkozott a hazautazásra. Ugyanígy járt az anaheimi Ľubomír Višňovský is. A szlovák csapatnál még a Los Angeles-i Michal Handzuštól várnak választ arra, hogy tud-e játszani a pozsonyi és kassai vb-n. Sokáig kérdéses volt a hórihorgas védő, Zdenek Chára részvétele, csapata a Boston azonban megnyerte a sorsdöntő 7.play off meccsét így továbbjutott az NHL-ben, tehát a Bruins csapatkapitánya nem lehet ott Pozsonyban.

A két rendező városban, Pozsonyban és Kassán már hetek óta nagytakarítás zajlik.A fővárosban pl.egy stadion közeli aluljáróban panelekkel takarták el a kopott, lerobbant falakat, és lehetőséget adtak a fiatal graffitiseknek, hogy saját elképzelésük szerint díszítsék az így nyert felületet. Gondoltak a hajléktalanokra is, a város vezetése azt szeretné, ha a vb idején nem tartózkodnának a városközpontban, ezért az egyik pozsonyi híd alatt menhelyet alakítottak ki számukra és napi háromszor meleg ételt biztosítanak nekik.

A város forgalmas helyein egymás után jelennek meg a hokistákat ábrázoló szobrok, melyek gyorsan a turisták legkedveltebb fotózási célpontjai lettek.Szobor dísziti a Fő-teret, de az államfőnek otthont adóo Grassalkovich palota előtti teret.

Szlovákia az alapcsoportban (A csoport) Oroszországgal, Németországgal és Szlovéniával mérkőzik. Első meccsét a szlovénokkal játssza április 29-én, 20.15-től Pozsonyban.

A világbajnokság további résztvevői: Kanada, Svájc, Fehéroroszország, Franciaország (B csoport), Svédország, USA, Norvégia, Ausztria (C csoport), Finnország, Csehország, Lettország és Dánia (D-csoport).

(Protics János)