Digitális nomádoknak ad vízumot Horvátország

2021-02-01 14:25:00 Farmosi Nóra

hírkép

Horvátországban kiadták az első hivatalos digitális nomád vízumot, mellyel az Európai Unión kívüli országokból is legálisan tartózkodhatnak - és dolgozhatnak - ott azok, akik online is tudják végezni a munkájukat.



A speciális vízumot elsőként egy amerikai hölgy kapta meg, aki azonnal jelentkezett rá még decemberben, amikor kihirdették a lehetőséget. Mivel saját cége van és távmunkát végez,  illettek rá a kritériumok, így most egy évig legálisan dolgozhat és élhet Horvátországban. Bevételét külföldi cégek adják, a lakásbérléssel és más költségekkel viszont a helyi gazdaságot támogatja.

A digitális nomád- vagy távmunkavízum a turizmusra erősen támaszkodó Horvátországban jelentős többletbevételt jelenthet szezonon kívül, amikor a szálláshelyek nagy része egyébként üresen áll. A digitális nomádok hosszabb távra rendezkednek be egy-egy országban, akár fél évet, egy évet is maradhatnak - így ők jó üzletet köthetnek a hosszú távú bérlésnél a lakástulajdonosokkal, de még a hotelekkel is, melyek speciális kedvezményeket adnak azoknak, akik hosszabb időre maradnak.

Észtország volt Európában az első, amely bevezette a speciális vízumot a digitális munkásoknak, az ő példáját követte Horvátország. A szomszédos országból a fiatalok jelentős része költözik másik államba a jobb élet reményében, főként a korlátozott munkalehetőségek miatt. Az elvándorlás mellett ugyanakkor megjelentek a főként tengerentúli vállalkozók, akik megengedhetik maguknak a gyakori lakhelyváltást. Horvátországban pedig minden megvan, amiért a digitális nomádok kedvencévé válhat: sok napsütés, tengerpart, jó internetkapcsolat és megfizethető árak. Az biztos, hogy időben léptek Zágrábban, a vízummal ugyanis még nagyobb vonzereje lesz Horvátországnak a komoly vásárlóerőt jelentő szabadúszók körében, akik szívesen választják egy időre lakhelyüknek horvát szomszédainkat.