A tudatos figyelem pozitív hatásokkal jár

2021-04-29 16:29:00 Ujvári

hírkép

Gill Hasson mentálisegészség-szakértő megmutatja, hogyan lehet kialakítani azt a gondolkodásmódot és szokásrendszert, amely megvédheti, fenntarthatja és javíthatja testi-lelki egészségünket, segíthet abban, hogy megfelelően kezeljük a stresszt, valamint a szorongást, és közelebb kerüljünk a munka és a magánélet egyensúlyához – mindezt pedig nem csupán a távoli jövőben érhetjük el, a kötet jól célzott gyakorlatainak köszönhetően a pozitív hatásokat szinte azonnal megtapasztalhatjuk.



Gill Hasson alaptétele: öngondoskodás = önbecsülés. Az öngondoskodás arról szól, hogy tudatosan figyelünk saját magunkra, és folyamatos kapcsolatban vagyunk önmagunkkal. Felelősséget vállalunk mentális, emocionális és fizikai jóllétünkért, tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem törődünk magunkkal, annak milyen káros hatásai lehetnek.

A túlzott elfoglaltság, a fáradtság, a nyomottság vagy a túlterheltség pontosan annak a jelei, hogy törődnünk kell magunkkal: olyan öngondoskodási gyakorlatokra és új gondolkodási módokra van szükségünk, amelyek lecsendesítenek, megnyugtatnak, gyógyítanak és helyreállítanak. Az öngondoskodás központi szerepet játszik abban, hogy elégedettek legyünk az életünkkel. Ennek ellenére nagyon kevesen ismerik fel elménk és testünk kiegyensúlyozásának fontosságát. A könyv célzott útmutatót ad ahhoz, miként tehetjük magunkévá az ehhez szükséges pozitív gondolkodásmódot.

A kötet a testet és az elmét egységben kezelve, valamint a modern élet leggyakrabban előforduló kihívásaira reagálva, átfogó képet rajzol és megmutatja, hogy a gyakorlatban valójában hol is állnak a változáshoz vezető út belépőpontjai. Ehhez pedig minden fejezet végén praktikusan össze is foglalja tanácsait, amelyek segítenek felismerni például azt, hogy bármely tulajdonságunk vagy vélt hiányosságunk ellenére hogyan becsüljük meg önmagunkat vagy, hogy lekicsinylés helyett hogyan fogadjuk el konstruktív jelleggel magunkat, és ne essünk az összehasonlítás csapdájába sem.

Gill Hasson a következő jelmondatok kifejtésén keresztül arra is felhívja a figyelmet, miként vigyázzunk magunkra, amikor nehézségeken, kudarcokon, válságon megyünk keresztül: Hagyd, hogy szomorú légy! Csökkentsd a vállalásaid számát! Ne hagyj fel minden kapcsolatoddal! Keress az interneten megfelelő támogató csoportot és/vagy telefonos segélyszolgálatot! Legyen valami, amit örömmel vársz! Amikor készen állsz a továbblépésre, légy nyitott az új ötletekre és megoldásokra! Próbálj „eredménynaplót” vezetni! Számíts rá, hogy lesznek rossz napjaid is! Legyél kedves a szervezetedhez!

A szerző mindehhez azt is hozzáteszi, hogy az öngondoskodási folyamataink kialakításához kis lépésekben célszerű haladni: egyszerre csak néhány dolgot tűzzünk ki magunk elé, amelyeket biztosan képesek vagyunk elvégezni. Tegyük szokásunkká, és csak azután lépjünk tovább a következő dologra!

Gill Hasson karrier coach, mentálisegészség-szakértő. Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a személyiség- és a karrierfejlesztés területén, valamint mentális egészségügyi kérdésekben. Szabadúszóként oktat felnőttképzési intézményekben, önkéntes és üzleti szervezetekben, valamint az állami szektorban.

A Bánj jól magaddal című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.