Rock City Tour: zene és utazás

2021-09-07 20:32:00 Farmosi Nóra

hírkép

Budapest, a magyar BEAT, ROCK és ALTERNATÍV zene bölcsője”, tapasztalhatják meg azok a zeneszerető érdeklődők, akik jegyet váltanak a Cityrama Utazási Iroda Rock City Tour autóbuszos zenetörténeti élménytúrájára.Szeptembertől Rock City Tour címen magyarul, a belföldi közönségnek is szervez már programot a Cityrama Utazási Iroda. Az elsősorban külföldiek beutaztatására szakosodott utazásszervező a magyar közönséget szólítja meg a XX. század második felének hazai rocktörténelmét bemutató programjával.

A zenés, gitáros rocktörténeti városnézés Angyalföld peremétől indul, majd 3,5 órán keresztül Budapest rocktörténelmi szempontból legendás helyeit érinti, s mutatja be azokat.  Aki elszánja magát a különleges utazásra, zenei gyorstalpaló tanfolyamon érezheti magát Gencsi Attila idegenvezető egyedi, zenei ismeretterjesztő előadásának köszönhetően.

A Rock City Tour sajtóbejárásán a startpisztoly a József Attila Színház előtti parkolóban dördült el, innen gurult ki a Rock City Tour autóbusza, hogy a startot követően eljussunk a túra első állomásához, az angyalföldi gitárgéniusz, Radics Béla egykori lakóházához, ahol fejet hajtottunk gitártudása és életnagyságú szobra előtt. A hánytatott sorsú gitáros többek között a Sakk-Matt, a Tűzkerék, a Taurus, az Aligátor együttesek gitárosa is volt, akit magyar ”gitárkirályként” is szoktak emlegetni. A Zöld csillag című Radics Béla dallal gurult tovább buszunk az Angyalföld második állomásához, a korrajz értékű hangszerek, viseletek, dokumentumok, izgalmas zenekari történetek, emberi sorsok és remekművek tárházához, a Rockmúzeumhoz, ahol Zselencz László (Zsöci), az Edda Művek basszusgitárosa vezetett minket körbe. A legendás basszusgitáros a magyar zenészek hangszereit mutatta be, s mesélt személyes sztorikat a pályájáról, illetve tőle tudtuk meg, hogy a múzeum Nemes László termében a PeCSa egykori színpadjának egy darabja be van építve a jelenlegi színpadtestbe, és a Városliget egykori koncerthelyszínének egyik ajtaját is átmentették a múzeumba.

Takáts Tamás, Fenyő Miklós, és még sok más angyalföldi zenész kerületének a Csókkirály című Hungária slágerrel intettünk búcsút, majd a budai oldalon az egykori Budai Ifjúsági Parkban, a mai Várkert Bazárban folytattuk zenei túránkat, amely 1961 és 1984 között számos zenei rendezvénynek adott otthont. A szocializmusban a park szigorú szabályok szerint működött, akik nem vették magukra a protokoll által előírt öltözéket, azok kívül rekedtek az Ifiparkból, és a huligánnak minősített fiatalokból alakult az úgynevezett Nagyfa galeri, akik a park közelében egy hatalmas fa ágain csücsülve és kapaszkodva hallgatták a zenét, és a hatalom hamar ellenséget kreált belőlük. A korszak Támogatott, Tűrt és Tiltott zenekarairól is mesélt Gencsi Attila, akivel az Ifiparkból a kultikus, a sok évtizedes rock és pop koncert hagyományokkal rendelkező Tabánba vezetett utunk, a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos területre. A magyar Woodstocknak is nevezett Tabán első koncertjét a Mini és Radics Béla zenekara nyitotta meg, később pedig a supergroup, az LGT koncertezett sokat itt a hegyoldalban, akik legtöbbször a Gyere, gyere ki a hegyoldalba című dallal indították koncertjeiket. Gencsi Attila stílusosan a Neked írom a dalt című LGT sláger eléneklésével tisztelgett a tabáni koncertek előtt.

Presszók, kocsmák, a Víziváros utcácskáinak hangulatát megragadó közérzeti előadó, Cseh Tamás Gellért téri szobrához vezetett utolsó állomásunk, ahol a túravezető ismét magához ragadta gitárját, hogy a dalszerző-énekes, Budapest című dalát adja elő a közönség támogatásával.

A Rock City Tour egy egyedülálló budapesti zenei kirándulás, aminek szervezői legközelebb szeptember 18-án és 25-én várják a budapesti rocktörténelem iránt fogékony érdeklődőket, akik minden bizonnyal kalapot emelnek majd Gencsi Attila zenei műveltsége előtt, s együtt utaznak vele ezen a jól felépített, kellően szórakoztató zenetörténeti élménytúrán, amelyre misszióként is tekintenek az ötletgazdák.