Szinte mindenből lehet attrakciót csinálni

2022-02-25 11:29:00 Kail

hírkép

Pályázati támogatások, falusi CSOK, falusi útalap, kisboltok támogatása - sorolta Gaal Gergely miniszteri biztos a Magyar Falu program pilléreit. A pályázatokról, lehetőségekről tartott színvonalas előadás gyakorlati segítséget nyújtott a konferencia hallgatóságának a Somogy megyei Nagyszakácsiban. Nincs magyar jövő magyar vidék nélkül - hangsúlyozta Gaal Gergely a Falufejlesztő Akadémia résztvevőinek.A kétnapos programsorozaton polgármesterek, falvak jegyzői, önkormányzati vezetők is nagy számban vettek részt.

Szinte mindenből lehet turisztikai attrakciót csinálni, jó ötletek kellenek, megfelelő marketing, és érdemes mindehhez szakemberek segítségét kérni - adott tanácsokat a polgármestereknek Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró. Előadásában külföldi példák sokaságát hozta. Limone például a limes szóból kapta a nevét, mégis a citrommal csinált turisztikai sikereket, Skóciában a legendák nyomában kereshetünk fel kistelepüléseket, Amerikában a gyárakból, kis üzemekből is sokszor csinálnak látogatóközpontokat. Hershey például a csokigyárból, Big Island a mogyorómanufaktúrából teremtett turisztikai vonzerőt.

A Falufejlesztő Akadémiát minden hónap utolsó hétvégéjén rendezik meg az ország különböző pontjain a Falufejlesztési Társaság, illetve a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat - Herman Ottó Intézet együttműködésével. A cél a kiemelkedően jó hazai és nemzetközi vidékfejlesztési példák és tapasztalatok bemutatása és átadása, a turizmusfejlesztés mellett a település és mikrórégió-márkázás, terület- és ingatlanfejlesztés, helyi termékfejlesztés, innováció, agrárgazdálkodás területén. Hogy kiknek? Falvak vezetőinek, falufejlesztésben érdekelt cégeknek, vállalkozásoknak, civil és érdekvédelmi szervezetek vezetőinek.