Csehország Prágán túl

2022-07-13 18:18:00 Kail

hírkép

Csehország sokkal több, mint Prága: még akkor is, ha az odaérkező külföldiek 80 százaléka csak a fővárosban fordul meg. Mutatunk néhány helyszínt, amit kár lenne kihagyni.



Csehországban 14 világörökségi helyszín, több mint 200 gyönyörű kastély és vár, 26 természetvédelmi terület van. Mindamellett ezt tartják a világ 6. legbiztonságosabb országának, ráadásul könnyen megközelíthető, vonattal éppúgy, mint autóval.



Brno például már 3 óra alatt elérhető. Ez most a legmenőbb hely Csehországban, sok fiatallal, egymást érik a bárok és a gasztronómiai kalandok. A második legnagyobb cseh város ugyanúgy tele van történelmi látnivalókkal, mint Prága, viszont itt nincs zsúfoltság. Közel Dél-Morvaország, a „cseh Provence”, az ízek földje. Ahol nemcsak az ételekbe, a borokba lehet belekóstolni, hanem a természet közelségébe is. Biciklivel is bejárható a környék számos települése, a természet lenyűgöző és sokféle kirándulást kínálnak, köztük borutakat. A kulturális és a spirituális örökség szinte mindenütt körbeveszi az utazót.




De megér egy misét például Olomouc is, ahol nincs zsúfoltság, szépek viszont a hegyek és sok történelmi örökséget is meg lehet nézni. Kitisztíthatjuk a fejünket, magunk mögött hagyva a digitális világot telefonjaival és e-mailjeivel.




A lengyel határnál fekvő Ostrava régi ipari város, melynek újjászületett üzemei adják most a fő vonzerejét. A vasgyárakat meg lehet nézni, sőt az egyiknek a közepén tartják évről évre Kelet-Közép-Európa talán legeredetibb zenei fesztiválját.



A cseh vidék aktív pihenést is kínál. Több mint száz golfpályát találunk, nem egyet kastélyok parkjaiban. Három óra alatt elérhetők Budapestről a cseh sípályák, melyek ideális terepet biztosítanak a gyerekek oktatásához. De kiváló családi program az evezés vagy a hajókázás az ország folyóin, a hegymászás, az erdőjárás is. Van olyan szálloda egy középkori várban, ahol 600 évvel ezelőtti attrakciókat élvezhetnek a gyerekek, így például tűznyelőket láthatnak - de a Skoda múzeum is élményt jelent nekik interaktív attrakcióival. Akárcsak a kristályüzemek látogatása, amikor még az üvegfúvást is kipróbálhatják.