Palóc Világtalálkozó-először a Felvidéken

2022-07-22 11:07:00 j.protic

hírkép

Augusztus 5.-7.között hetedik alkalommal tartják meg a Palóc Világtalálkozót, ezúttal először a Felvidéken, a Nagykürtösi járás kistelepülésén, a közel 35O lakosú Ipolyszécsénykén. A szervezők szerint ezzel is arra akarnak rámutatni, hogy Trianon csak a határokat húzta meg, de ahogy a magyarság, úgy a palócság is összetartozik.A szervezők a Csemadok pozsonyi székházában tartott sajtótájékoztatón ismertették a rendezvény fontosságát és programját.

Balogh Gábor a főszervező, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya elnöke és Kliment Éva, a választmány titkára elmondták, hogy eredetileg 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében tervezték a hetedik Palóc Világtalálkozó megszervezését, de sajnos a járvány miatt ez elmaradt, ahogy a tavalyi évben is.

A rendezvény magyarországi szervezői a Tarr Lőrinc Baráti Kör/ a Palóc Világtalálkozó elinditója volt 2013-ban/, a felvidéki főszervezők a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, Ipolyszécsényke község önkormányzata és a Hont-Ipoly Művelődési Központ Nagykürtös székhellyel, valamint a régió Csemadok-alapszervezetei. A rendezvény fővédnöke Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az augusztus 5-7. között sorrakerülő palóc fesztiválnak lesznek előrendezvényei is, július 30-án Kőkesziben megtartják a Palóc Ételek Fesztiválját, augusztus első hetében pedig Csáky Pál író, a régió szülötte négy helyszínen tart könyvbemutatót Ipolyságon.

A rendezvényen bemutatkoznak a régió tehetségei, lesznek kiállítások, ezeken bemutatkoznak a palóc művészek. A világ minden pontjáról várják a palócokat, lesznek fellépők Kupuszináról, a vajdasági palóc nyelvjárás szigetről, de a palóc lakodalmas felvonulásban ott lesznek többek között a zoboralji hagyományőrzők is. Az egyik fő program az Ismerős Arcok zenekar 90 perces koncertje lesz, amivel szintén az összetartozás érzését kívánják erősíteni a szervezők, ahogy a Varjos zenekar táncházával is.

A helyi lakosság is kiveszi a részét az előkészületekből. Önkéntes munkában készítették elő a községi köztereket az augusztus elejei jelentős rendezvényre. Kitisztították és rendbe tették a kastély szomszédságában lévő angolparkot. Az ösvényeket és a falu úthálózatát is előkészítették a vendégek fogadására.

A világtalálkozó központi helye az angolpark mellett a Lipthay-kastély, továbbá a kultúrház és annak környéke ad majd otthont a világtalálkozó programjainak.

A kastély emeleti termeiben kiállításokat szerveznek, felvidéki és magyarországi képzőművészek mutatkoznak be a világtalálkozó idején. A községhez köthető személyek előtt is tisztelegnek a tárlattal. Így bemutatják többek között az Ipolyszécsénykéről származó Cziglényi Ádám grafikus, bélyegtervező és Major Lajos, a szlovákiai testépítő sportmagazin, a Muscle and Fitness alapító szerkesztőjének a munkásságát. Ugyancsak láthatóak lesznek például Gazdag Katalin míves falvédői és a palóc népviseletet bemutató babagyűjteménye.

A rendezvény ideje alatt átadják a Szeder Fábián-díjakat és a Szent Korona Emlékérmeket is.