Transznisztriai kirándulás

2022-11-19 16:45:00 Farmosi Nóra

hírkép

Moldova 1991-ben lett független állam, a Dnyesztertől keletre eső terület viszont már 1990-ben kinyilvánította függetlenségét, amit egyetlen ENSZ tagállam sem ismer el.



A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság, ahogy szintén nevezik,  hivatalosan Moldova része, de a politikájába semmi beleszólási joga nincs. Kisjenőből (Kisinyov) egy óra alatt érhetjük el minibusszal a határt, ahol regisztráció után egy napra adnak belépési engedélyt. Van lehetőség több napra is idejönni, de az már némi pénzbe is kerül.

Rövid látogatásunk első megállója Bender volt, ahol van egy kisebb középkori vár néhány érdekes múzeummal. A fegyvermúzeum természetesen főleg orosz harci eszközöket mutat be, de látható például egy magyar, a FEG által gyártott pisztoly is. A Kínzás Múzeumába is ellátogathatunk, ahol még a sokat látott utazók is megdöbbennek.

Innen már trolibusszal lehet bemenni a szakadár terület fővárosába, Tiraszpolba. Vasárnap jártunk arra, amikor az utcák elég kihaltak voltak, de hát úgyis főleg a Lenin szobrokat, a szovjet múltból itt maradt emlékeket kerestük - a helyi múzeumot és az oroszos jellegű várost akartuk bejárni.

Élhető városnak látszott, szép folyóparttal, széles utcákkal, parkokkal. Igazi időutazást viszont nem kaptunk, hiszen a boltok már tele voltak áruval, az autók főleg nyugatiak és hát itt is mindenkinek van mobiltelefonja.

A város focicsapata ismert a nemzetközi kupákból, bár az FC Tiraspol komoly eredményt eddig nem ért el.