Egy kis ékszerdoboz a Ljubljanica partján

2023-05-28 00:00:00 Csilla.K.

hírkép

Miért is Emona (vagy Aemona)?  Nos, az ókorban Ljubljana helyén, a Száva felső folyásánál római kori település terült el. Ide utazott el munkatársunk, Konkoly-Thege György. Fotóival ő mutatja be a szlovén fővárost.

 A háromszázezres város jórésze gyalog bejárható, a várba pedig egy gyors sikló viszi fel az érdeklődőket.


Persze fel is lehet sétálni. Nem véletlen, hogy olyan népszerű, hiszen rengeteg terasz, étterem várja a vendégeket, és itt van a nagyon izgalmas Metelkova negyed is.

Rövid két nap alatt sikerült bejárni a város érdekesebb részeit, megkóstolni a helyi finomságokat, és kicsit megismerni déli szomszédunk fővárosát.

Budapestről busszal, vagy vonattal lehet eljutni Ljubljanába. Mi a vonatot választottuk, ami hét és fél óra alatt ér oda. Májusban bőven volt rajta hely, ketten voltunk a nagyon kényelmes hatfős fülkében. A jegyet korán megvettük, és nem is volt még főszezon, így a nem kötelező helyjeggyel együtt került kb. 7500 forintba irányonként. Most kb. 10.500 forintba kerül egy jegy a jövő hétre, de őszre például megint olcsóbb.

A város központja a Joze Plecnik tervezte Hármashíd, és ez is a gyalogosok és kerékpárosok birodalma, mivel a belvárosba nem lehet autóval behajtani.


A híd melletti Preseren téren, szecessziós épületekkel körülvéve található a rózsaszín Ferences templom, míg a híd túlsó oldalán rövid sétával elérhető a gyönyörű Szent Miklós székesegyház, melynek már a kapui is lenyűgözőek a domborműveikkel.

A várba vivő siklóról belátható az egész város, és fent is sok érdekesség várja a látogatókat. Magyar vonatkozása is van, 1849 május 5-től itt raboskodott gróf Batthyány Lajos miniszterelnök - erről tábla is megemlékezik. A várban van étterem és vannak kiállítások is.

Az idő rövidsége miatt csak a +MSUM kortárs művészeti múzeumot látogattuk meg.

Persze a város egyik látványosságát, a kiállítóhely melletti Metelkova negyedet sem hagyhattuk ki. Egy korábbi laktanya területén művészeknek vannak műtermei, és az "alternatív kulturális központban" esténként , főleg péntek-szombaton koncertek is vannak. Este azért érdemes óvatosnak lenni - a hatóságok erőfeszítései ellenére a negyedben a drog probléma. Szerencsére nappal gond nélkül lehet bóklászni a tele graffitizett, színes házak közt, ahol meglepő szobrok is várják az érdeklődőket.

Gasztronómiai élményünkről annyi: a megkóstolt ételek közül a kedvencünk a füstös ízű Kranji kolbász volt savanyú káposztával, míg a sörök közül nálunk a Lasko volt "a nyerő".