Izraelbe utazott volna?

2023-10-23 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

Az izraeli-palesztin konfliktushelyzet súlyosan érinti az ország turizmusát. A szállodák, éttermek és turisztikai látnivalók zsidók és palesztinok tízezreinek biztosítanak munkát, a teljes leállás most a családjaik megélhetését veszélyezteti. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Izrael turizmusáról beszélt az Inforádió adásában.A szakértő elmondta, hogy 2023-ban Izrael rekordszámú látogatóra számított, most viszont szinte teljesen leállt az ország klasszikus turizmusa. A hajótársaságok nem kötnek ki az izraeli kikötőkben, a légitársaságok javarészt felfüggesztették járataikat és az utazási irodák is jórészt lemondták a programjaikat. Érdekes, hogy tavaly ismét elkezdett növekedni az izraeli turizmus és a koronavírus előtti rekordszám megdöntése is reális célnak látszott. Akár 5 millióra is emelkedhetett volna a látogatók száma. Egy átlagos évben durván 3.5 millió külföldi vendég érkezik Izraelbe: a legtöbben Jeruzsálembe, utána a Holt-tenger és Eilat a legnépszerűbb.

Az utóbbi 1 évben több nagy rendezvényt is tartottak Izraelben, a legtöbbet Tel-Avivban, de a Gázai övezethez közel is sok fesztivál volt. Ezért is volt szörnyű a katasztrófa, mert rengetegen vettek részt a Supernova fesztiválon, ami 15 kilométerre volt a Gázai övezet határától.

A betlehemi határt lezárták. Az ide érkezőknek eredetileg két ellenőrzőponton kellett áthaladni, de most nem megközelíthető. Betlehembe is érkezett szép számmal turista korábban, a turizmusból származó bevételek sokaknak jelentettek biztos bevételt, főleg a karácsonyi időszakban. Jerikó esetében nem zárták le a belépést, de most azt javasolják, hogy ide se utazzanak turisztikai célból.

Az Izraeli Turisztikai Minisztérium létrehozott egy virtuális irodát, aminek a lényege, hogy egy WhatsApp számon és email címen tudnak segítséget nyújtani a még ott lévő turistáknak. Az utazási irodák folyamatosan kapják a lemondásokat, ilyenkor a legtöbb esetben vagy egy vouchert kapnak, vagy egy későbbi időpontra teszik át az utakat. Átfoglalni már jövő tavaszra is lehet, ami azt mutatja, hogy arra számítanak, hogy jövő áprilisra – májusra rendeződhetnek a körülmények az utazásokhoz. Olyan helyről van szó, ami több vallásnak is a központja, zsidó, keresztény és muszlim negyedek is vannak, így biztos, hogy a jövőben is nagy lesz a kereslet az izraeli utakra.

A szilveszteri utazások javarészét is lemondták, a Tel Avivot is érintő foglalások nagy részét is módosították. A járattörlések miatt voltak olyan utazásszervezők, akiknek nagyon komoly nehézséget okozott az ottragadt utasok hazahozása.

A fegyveres konfliktus kimenetelét és végét nehéz megjósolni a turisztikai szakértő szerint, így nem tudni, hogy pontosan mikorra térhetnek vissza a turisták Izraelbe. Vannak még járatok, azoknak, akiknek üzleti ügyben kell utazniuk, de a legtöbb járatot törölték. Az ottragadt magyarok egy részét a Turkish Airlines hozta haza. Az árak az egekben vannak, így annak, akinek muszáj utaznia, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Egy évben nagyjából 40.000 magyar utazik Izraelbe, akik nagy része körutazáson vesz részt, ami akár 1 millió forint is lehet. A turisztikai szakértő is többször járt már Izraelben, egyszer egy vállról indítható rakéta csapódott az egyik előtte haladó autóba, ami azt eredményezte, hogy ottragadtak a sivatagban. Annak az utazásnak a vége kórház lett, szerencsére csak a kiszáradás és a hőség miatt. A nagyobb plázákban már akkor is szigorú biztonsági előírásoknak kellett megfelelni, része volt a mindennapoknak az átvilágítás.

Magyarországnak is komoly nehézséget jelent az izraeli turisták elmaradása. Nálunk a biztonság nagy előnnyel bír, ami felértékelheti Magyarországot, mint turisztikai célpontot világszinten is. Egy adott évben általában 75-80.000 vendég érkezik, többen, mint amennyi magyar turista megy Izraelbe. A jelentős részük 4-5 csillagos szállodában száll meg, komoly vásárlóerővel bír.