Itt éled túl a légibalesetet

2011-06-18 09:05:00 szorenyi.p

hírkép

Vannak olyanok, akik nem félnek a repülőgépen. Mások zsigeri módon rettegnek. Létezik azonban egy harmadik kaszt is, ők tudományosan aggódnak minden egyes felszállás előtt. Számukra lehet érdekes David McCandless statisztikája.



Csodálatos túlélésekről lehet hallani egy-egy légiszerencsétlenség kapcsán.  Magyarország területén az egyik legismertebb, amikor egy szlovák katonai utasszállító zuhant le a Borsó-hegynél, közel a szlovák határhoz. A 26 emberből csak egy élte túl, neki lényegében semmi baja sem lett.

Egy angol statisztikából kiderül, hogy hová érdemes ülni a gépeken. Ez a fapadosok idején választható, a hagyományos járatoknál legfeljebb kérhetjük. Nos egyértelműen a gép hátsó része a biztonágosabb. Az itt ülők, feltéve ha vannak túlélők, 69 százalékos valószínűséggel megúszhatják a zuhanást. A számok szerint előre inkább ne foglaljunk helyet.

A ma még repülő géptípusok közül a DC-9-es a legrizikósabb. A második helyen az Airbus 300-as gépcsaládja található, a harmadikon pedig a Boeing 747-ese. A legbiztonásgosabbanak az Airbus 330-sa tűnik. Ez persze csak statisztika.