Járt már a Lupa-szigeten?

2011-06-20 09:42:00 szorenyi.p

hírkép

Budapest északi hátárától nem messze található a Lupa-sziget. Hídon nem lehet megközelíteni, csak csónakkal vagy komppal. Az üdülők itt még lábakon állnak, és ezért az itteniek nem ordítanak gátért, mint ahogy ezt teszik a rómaifürdői ártérre építkező vállalkozók. A természet fontosabb az üzletnél.



Sok nyaralótulajdonosnak saját csónakja van, így azon kelnek át. A Duna itt viszonylag keskeny és a sodrása sem túl erős. A budakalászi kerékpárút elején található egy kicsinyke komp is, ezzel is bejuthatunk. Előtte azonban egy jópofa úszó kocsmát kell leküzdeni. Vétek kihagyni az itteni hangulatot.

Amúgy a szigeten is üzemel egy boltnak tűnő kocsma. Erről az obudakocsma.blog.hu írt két évvel ezelőtt, megszólaltatva a tulajdonost is. Lángos csak akkor van, ha legalább 20-at rendel az ember, hiszen drága az olaj, de kisfröccs az van bőven.

A szigetet 1932-ben kezdték el parcellázni, akkortól épültek az első nyaralók. Hosszú lábakra, hiszen tudják, a Duna 2-3 évente nem viccel, ilyenkor az egész sziget víz alá kerül. Mégsem követelnek gátat, a természet fontosabb. Névadója Lupa Péter országgyűlési képviselő volt, azelőtt Mészáros szigetnek hívták. A homokpadokkal képzett, természetes környezetű terület kedvelt üdülőhely.